dinsdag 1 december 2015

Bliksembezoek aan Terschelling

Bij thuiskomst van de trip naar de Grijze Wouw bij Kootwijkerveld,  kwam er een melding binnen via DBA alerts: Woestijngrasmus op Terschelling! Aanvankelijk dacht ik, dat het om dezelfde soort ging, als die van precies een jaar geleden bij Alphen a/d Rijn. Dat betrof echter de Afrikaanse Woestijngrasmus, terwijl deze vogel uit Centraal Azië komt.
Afrikaanse Woestijngrasmus, Alphen 27-11-2014
Behalve dat beide soorten in een heel ander continent voorkomen, verschillen ze ook van kleed en zang: Afrikaanse is meer licht geelbruin, heeft o.a. licht geelbruine poten en geen tekening op tertials en middelste staartpennen. Genoeg redenen om toch een tocht naar Terschelling te ondernemen op maandag 16 november. Wim Kolber, die deze soort ook nog niet had, en ik konden gelukkig de auto van sportvriend Johan lenen,  daar die van ons nog steeds bij de garage stond.


De rit naar Harlingen verliep zonder problemen en met de sneldienst van 12.30 uur, kwamen wij drie kwartier later al op Terschelling aan. Na een klein kwartiertje lopen langs de haven van West Terschelling, sloten wij aan bij de aanwezige vogelaars en kregen het beestje al vrij snel in beeld. Hij foerageerde veel op, of net boven de grond, trok zich vrijwel niets aan van de waarnemers en vloog vervolgens naar een ander stukje terrein, waar hij kort achter het hekwerk even uit het zicht verdween.
Op eens kwam hij door het hek weer te voorschijn, op een paar cm van de voeten van een van de waarnemers. Die - hij stond nog naar het beestje te zoeken - werd te verstaan gegeven, absoluut niet te bewegen, anders was dat einde voorstelling.
Woestijngrasmus, Terschelling

De Woestijngrasmus vloog daarop naar een bouwterrein, waar het weer even zoeken was, maar waar hij op een gegeven moment toch weer te voorschijn kwam en op de stenen ging foerageren. Het was wel geweldig, om zo'n zeldzame soort van zo dichtbij te kunnen zien. Gelukkig gaven de meeste waarnemers de vogel voldoende ruimte om te foerageren. Het was ook nergens voor nodig, om het beestje op te jagen, als je rustig een bepaalde plek uitkoos, kon hij zomaar ineens jouw kant op kruipen.


Wim, geconcentreerd turend naar de Woestijngrasmus



De Woestijngrasmus liep naar de kant van Wim en een paar andere waarnemers en daarna weer steeds meer onze kant op. Ik kon een paar mooie opnames maken, tot hij opeens opvloog en met een bochtje pal over de rug van de jongeman scheerde, die naast mij lag te fotograferen.

Wim maakte deze foto van mij, gespannen afwachtend, of de vogel onze kant op zou komen

De vogel vloog richting havenkade, waar wat oorlogsgeschut en zeevaart objecten uit het verleden liggen.
Hij scharrelde kort bij het huisje met de vlag en vloog toen langs de kanonnen en landde voor een paar seconden op het voorste object op de foto.

Woestijngrasmus Terschelling, 16-11-2015


Woestijngrasmus op de restanten van ankerlier van een Duitse zeilschoener



Navraag bij VVV Terschelling en Hille van Dieren van het wrakken-museum leerde,  dat het hier een stoom aangedreven ankerlier van de Duitse zeilschoener Dermar (1890) betreft.



Na ons bliksembezoek van drie uurtjes aan Terschelling, konden wij nog net op tijd de snelboot van 16.15 uur naar Harlingen halen. Al met al een geweldig geslaagde twitch van een bijzonder vogeltje.

Geen opmerkingen: