donderdag 24 december 2015

Velduilen spektakel in de polder

De afgelopen weken waren er bij Zevenhuizen in de polders langs de Slingerkade, een aantal Velduilen te zien. Ik ben er een paar keer naar toe geweest en schatte het aantal vogels op zo'n 6-8 uilen. Velduilen zijn fascinerende beesten, die ook overdag jagen. Het zijn zowel stand-, als trekvogels. De broedparen in ons land zijn nogal afgenomen. Ze broeden o.a. nog op de waddeneilanden. Deze groep kwam waarschijnlijk van Rusland, of Noord-Scandinaviƫ en vond hier in de polders een gedekte tafel, die voornamelijk bestaat uit Woelmuizen.
Velduil in het zonnetje, klik op foto voor vergroting
Mede door de sociale media, was de belangstelling voor de vogels enorm. Het aantal auto's met waarnemers, fotografen en  dagjesmensen, nam in rap tempo toe. Zolang een ieder in, of bij de auto bleef ging het prima en konden de uilen rusten langs de sloot en jagen langs de dijk.
Helaas, zijn er altijd fotografen, die zich niet kunnen beheersen. Ik heb groepjes compleet in camouflagepak, bijna op een drafje naar een uil toe zien lopen: en dan raar opkijken als de uil opeens wegvliegt.
Rechts mijn zus Marian, met haar net aangeschafte kijker
In het begin hebben wij een aantal van deze "vogelliefhebbers" op hun gedrag aangesproken, maar op den duur was er geen houden meer aan en werd het een grote kermis, met de uilen als lijdend voorwerp. Men wil hoe dan ook een foto van een uil hebben; leuk voor familie, vrienden en natuurlijk je facebook.  Dat daarbij de uilen onnodig veel stress oplopen en uiteindelijk ook niet meer goed kunnen jagen, zal menigeen een zorg zijn.
Velduil bij  Eendragtspolder, Zevenhuizen

Velduil jagend boven de dijk

Mijn foto's maakte ik vanuit de auto, naast de auto en van boven af de dijk. In het begin ben ik soms een paar meter naar beneden gelopen. Je voelt dan vanzelf aan, tot hoever je kunt gaan, door heel goed op het gedrag en de houding van de uil te letten. Feitelijk is het ook onnodig, met de geweldige fotoapparatuur die vandaag de dag beschikbaar is. Als je foto scherp genoeg is en op de juiste manier belicht, kun je eenvoudig een uitsnede maken en krijg je een prima eindresultaat.
Velduilen vliegshow boven de polder
Velduil rustend  op perceel met spruitjes

Terwijl iedereen druk bezig was met de uilen, lette ik op een groep spreeuwen, waar iets lichts mij in opviel, toen de groep opvloog: er bleek een deels leucistische vogel tussen te zitten. Wit wil zeggen, dat er spraken is van pigment tekort. Het bleek nog knap lastig om het beest voor de lens te krijgen, daar de groep herhaaldelijk opvloog, wanneer er een fietser, of iemand met een hond langs kwam.
Uiteindelijk lukte het dan toch, om deze bijzondere spreeuw te vereeuwigen.
Leucistische Spreeuw langs Slingerkade, Zevenhizen

Tot slot nog twee foto's van Velduilen, kort voor donker. Fascinerend vond ik met name de kleurverschillen van hun verenkleed en oogde de ene uil ook weer wat forser dan de andere. Het mannetje is doorgaans iets lichter op gezicht en onderzijde en wat minder zwaar gestreept. Op de laatste foto, zie je een Velduil die ik tegen donker ontdekte vanuit de auto. Ze zat onderaan de dijk, aan deze kant van de sloot. Ik kon uiterst behoedzaam een paar opnames maakte en kreeg toen gezelschap van een andere auto. Een jongeman stapte uit om een paar foto's te maken. Op dat moment zag je meer spanning komen in het lijf van de uil en gingen de oorpluimen omhoog. Ze begon toen ook mij "boos" aan te kijken en vloog kort hierna weg.

Donker getekende Velduil, met zichtbare oorpluimen

4 opmerkingen:

 1. Hallo John, helemaal mee eens. Ongelofelijk wat mensen er allemaal voor doen om maar zo dicht mogelijk bij de uilen te komen ondanks het bezit van enorme toeters. Gelukkig komen de uilen wel uit eigen vrije keuze naar de slootkant en zit er een flinke sloot tussen...
  Mooie opnamen van een zeer fotogenieke uil. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ook ik snap niet wat al die mensen buiten hun auto doen.. de mooiste foto's maak je als je er in blijft zitten!! de foto's op facebook.com/struinen zijn allemaal vanuit het stalen ros genomen.. Bij het maken van de laatste foto's werd het tafereel weer eens bruut verstoord door een dame die zo nodig ook een close up moest maken.. auto uit, naar voren rennen.. weg uil; sommige mensen leren het nooit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi John
  Mooie serie van de Velduil, alleen jammer dat mensen het verpesten.
  Ik zie het ook bij ons, maar ik zeg daar wat van, mensen hebben geen geduld meer om te wachten vanaf het pad, maar moeten alles vertrappen om van dichtbij 'n foto te maken.
  Leuk dat je nu ook 'n blog heb, ga het zeker volgen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Na de dippen in zuid Limburg dan eindelijk de bekroning in Zeeland!
  En heel fijntjes op de plaat gezet.
  Dan die uiltjes van je, die zijn adembenemend mooi. Wat een mooi shots. Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen