vrijdag 20 november 2015

De Grijze Wouw, een beauty van een roofvogel

Al een paar dagen was er een Grijze Wouw actief bij het Kootwijkerveld ten oosten van Stroe.
Vrijdag 13 oktober besloten Frans van Antwerpen en ik het er op te wagen en vertrokken 's ochtends om 6.00 uur uit de randstad.
De Grijze Wouw, een werkelijk schitterende, maar tamelijk kleine roofvogel (ongeveer even groot als een boomvalk), stond al heel lang op mijn verlanglijst. De vogel liet zich hier de afgelopen jaren een paar keer kort zien, maar dan net op die dagen dat ik werkte, of in het buitenland zat. Dit was dus de
kans, om deze vogel eindelijk te zien.
Na een flinke wandeling van een half uur, naderden wij de bewuste plek, waar de meeste meldingen vandaan kwamen. Het begon al aardig licht te worden en wij zagen drie vogelaars onze kant op komen. "Hij vloog jullie kant op" riep een van het drietal. Hij zou hier in de buurt moeten zitten.
En ja, kort hierna zagen wij hem voor het eerst; een kleine wit-grijze roofvogel tussen de takken van een boom wat verder de hei op. Eindelijk dan, onze eerste Grijze Wouw!
Grijze Wouw, Kootwijkerveld 
Door de scoop van Frans, waren de diverse kenmerken prachtig te zien: de licht blauw-grijze bovenzijde, de zwarte armdekveren, witte onderzijde met zwarte handpennen, de witte kop met zwart masker, het amberrode oog en de korte gele poten. "oh wat is ie mooi, wat een prachtbeest" riep Frans alsmaar. Het was ook echt een beauty. Even later ging de vogel jagen, waarbij hij ook prachtig te zien was: biddend, afzeilend, weer biddend en dan opeens een stootduik, op..... ja op wat: had hij nu een muis? "Hij heeft een slang!" riep Frans. Helaas verdween de Wouw echter met zijn prooi uit beeld over de bosrand.
Gelukkig keerde de vogel na een half uurtje weer terug en ging uitgebreid poetsen en rusten in een boom die op ongeveer twee honderd meter afstand stond.
In vertrouwd gezelschap van Ben van den Broek en Bart van Beijeren, die wat later gearriveerd waren, konden wij de vogel nog een klein uurtje fraai zien, voordat wij weer op huis aan moesten.
Grijze Wouw, rustend, klik voor vergroting op foto

4 opmerkingen:

 1. Dag John,
  Je blog is op de onze geplaatst. Ik had ook nog wel even achter de Grijze Wouw aan willen gaan. Maar vanwege afsluitende werkzaamheden op mijn werk is het er niet meer van gekomen.
  Twee jaar geleden hebben we deze fraaie vogel in het uiterste zuidwesten van Frankrijk kunnen waarnemen. Daar huist een kleine populatie Grijze Wouwen. In de Extremadura 3 jaar geleden hebben we ons rot gezocht, maar hem niet kunnen vinden. Leuk en tevens merkwaardig dat hij nu zo noordelijk is gekomen. Gave foto's trouwens, de kenmerkende blik in z'n ogen staat er fraai op !!
  Allerbeste groetjes en wellicht tot gauw ergens bij wie weet welke bijzondere soort,
  André Kommer.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, wat een mooie foto's van de Grijze Wouw! En wat schrijf je op een leuke manier :-) Echt leuk dat je deze blog hebt. - Jacquelijn

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooi zoals je de jacht gefotografeerd hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi zoals je de jacht gefotografeerd hebt.

  BeantwoordenVerwijderen