woensdag 25 mei 2016

Alpenheggenmus en Beflijsters

Begin april werden er weer Beflijsters op doortrek gemeld. Dinsdag 5 april waren er een paar op Lentevreugd, waar ook Rob Floor en René van Rossum probeerden om deze mooie lijsters te fotograferen.
Diezelfde middag nog kon René vol aan de bak, om samen met Fred Klootwijk een Alpenheggenmus op te sporen, die dezelfde ochtend door René Wanders was gemeld in een niet toegankelijk gebied van Dunea bij Bierlap. Alpenheggenmus komt voor in alpiene gebieden tussen de 1800 en 3000 meter hoogte en is al weer jaren geleden voor het laatst in Nederland ontdekt in Eibergen door Roland Wantia, in de achtertuin van zijn moeder. Het was uiteindelijk Vincent van der Spek,  die de vogel einde middag terug vond: "lady's and gentlemen, I 've got him." Er werd in nauw overleg met Noél Aerts, werkzaam bij Dunea, een excursie geregeld rond 18.00 uur die zelfde avond. Het werd een race tegen de klok en ook nog een paar km lopen vanaf hotel Duinoord, maar ik bereikte uiteindelijk de plek, waar de "diehard" twitchers van onze regio en die van Katwijk al aanwezig waren, of aan kwamen lopen.
Beflijsters Lentevreugd 5 April
Beflijster Lentevreugd op 11 April
Turend naar de Alpenheggenmus
Om laatkomers nog een kans te geven de vogel te zien en de vogel niet onnodig te verstoren, werd een behoorlijke afstand tot de vogel aangehouden. Hij was uiteraard door de telescopen goed te zien en er viel met enig geduld een soort van bewijsplaatje te realiseren.
Alpenheggenmus Meijendel-Bierlap
Hollend groepje onder aanvoering van Remco Hofland, foto Fred Klootwijk
Alpenheggenmus Meijendel-Bierlap, foto Fred Klootwijk
Na de herontdekking door Vincent, moest deze uiteraard via zijn mobiele telefoon van alles regelen voor de hiervoor vermeldde excursie: Fred hield ondertussen de vogel in de gaten en kon o.a. deze fraaie opname maken.
De volgende ochtend vond Noēl de vogel weer terug en werd een middagexcursie voor 16.00 uur afgesproken. Ik hoorde van Wim Kolber, dat hij de vogel nog niet in Nederland had en bood aan om met de fietsen achterop de auto, er naar toe te gaan. De weergoden beloofden niet veel goeds en ook de Alpenheggenmus bleek spoorloos, nadat Noēl voor werkzaamheden weg moest. De enorme hoeveelheid regen, die viel maakte het er voor veel vogelliefhebbers, wel een treurige middag van.
Ik was dan ook, ondanks een tot op mijn onderbroek nat geworden lijf, extra blij dat ik de vogel de avond er voor nog enige tijd heb kunnen zien.
Max van Waasdijk voert "het peloton der verslagenen" aan, foto Fred Klootwijk
In de zomer van 2014 vond ik mijn eerste Alpenheggenmussen op 2380 meter hoogte bij Nid d'Aigle in het Mont Blanc massief, bij de Bionnassay gletsjer. Je bereikt Nid d' Aigle met een tandradbaan, passeert op het laatste stuk duizelingwekkende afgronden en komt aan in een overweldigend berglandschap. Vrijwel direct zag ik Steenbokken aan de rand van de gletsjer. De groep bleek al aardig aan mensen gewend, want ze waren niet echt schuw. De alpenflora en de korstmossen waren ook schitterend. Ik hoorde wel vogel geluiden, maar wilde eerst de steenbokken, bloemen en korstmossen vastleggen.
Vanwege de enorme drukte bij de ticketverkoop, konden wij pas na de lunch naar boven. De laatste tandradtrein ging om 19.00 uur naar beneden. Tegen 18.00 uur dacht ik opeens aan de vogels: ja daar bewoog wat, .... chips..Alpenheggenmus, wouw nieuwe soort en zo dichtbij. Drie kwartier volle bak gegaan voor deze vogels en toen zo snel mogelijk naar het treintje. De vrouwen werden steeds ongeruster, of ik wel op tijd zou zijn. Ik haalde het net, zat net een paar tellen toen er een hevig noodweer losbarstte.
Nid d'Aigle, Mont Blanc massief
Steenbokken bij de Bionnassay gletsjer
Bionnassay gletsjer, Mont Blanc massief


Van de foto van een van de vele bergstroompjes, die hun weg langs, over en onder de rotsen naar beneden zoeken, maakte ik deze uitvergroting, zodat de waterbel met daarin een mooi kleurenspectrum goed te zien is.

Poetsende Alpenheggenmus Nid d'Aigle
Korstmossen Nid d'Aigle
Alpenheggenmus Nid d'Aigle 2380 meter hoogte 
Alpenheggenmus Nid d'Aigle
Jonge Steenbok Nid d' Aigle
Ondanks het feit, dat wij maar een paar uur boven waren, was het een onvergetelijke ervaring. Je ervaart daar pas goed, hoe nietig je als mens feitelijk bent binnen dat enorme berglandschap.
Een van de laatste dagen van ons verblijf in de Haute Savoie, vond ik na enig navragen, het nest van een Lammergier bij Sixt Fer à Cheval tegen de Zwitserse grens aan.

Lammergier bij nest, Sixt Fer à Cheval
Het nest zat vrij hoog, maar toch lukte het om deze foto te maken onder een lastige beeldhoek, net voordat de regen kwam, die twee dagen zou aanhouden. Samen met een Franse familie zagen wij nog twee jonge vogels iets verder vanaf de rotswand, een proefvlucht maken.
Echt een plek om nog eens naar terug te keren, maar dan met helder weer.

5 opmerkingen:

 1. Hoi John,
  Mooi allemaal. Maar als ik een Alpengrasmus zo mooi in de bergen had gezien en geplaat, was ik misschien niet met die grote massa vogelaars achter hem aan gegaan bij Bierlap ;-)) Het was weer een vogelaarsgekte begreep ik. Mooie tochten maak je Erg gaaf ook om een Lammergier te zien bij zijn nest. Je Steenbokken vind ik ook stoer!
  groetjes,
  Maria.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Die lammergier is wel ver weg zeg. Ik zou een beter toestel kopen. Grapje. Weer een mooi verhaal met mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Die lammergier is wel ver weg zeg. Ik zou een beter toestel kopen. Grapje. Weer een mooi verhaal met mooie foto's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo John, leuk verhaal de heggenmustwitch in Nederland. Leuk om de koppeling te zien met de prachtige foto's gemaakt bij het Mont Blanc Massief. Heel bijzonder dat je het nest kon fotograferen. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een gevarieerd blog. Prachtige foto's van die beflijsters gevolgd door een overzicht van de alpenheggenmus, gieren en mooie natuuropnamen. Een interessant blog. Ik zie je gauw
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen