woensdag 18 mei 2016

Drie mannen in een vogelhutje op de hei

Ben van den Broek, Frans van Antwerpen en ik reden op de eerste april van dit jaar in alle vroegte naar Overijssel. Wij hadden daar voor een dag een vogelfotografie-hut gehuurd van Han Bouwmeester en konden er van zonsopkomst tot een uur voor zonsondergang terecht.
De hut ligt fraai verstopt in het landschap en is laag ingegraven, zodat je voor het fotograferen een laag standpunt kan innemen.
De dag er voor had het geregend, maar de nacht was kennelijk grotendeels onbewolkt geweest en het had licht gevroren: de ochtend bracht helder weer met prachtig licht. Wij zaten nog maar nauwelijks op onze stoeltjes, of de eerste vogels verschenen al: dat beloofde wat.
Roodborstje
Glanskop
Sijs
Deze merel kwam wel erg dichtbij en stak prachtig af tegen het ochtendlicht
Sijsje
Terwijl wij volop genoten van al die leuke soorten bij dat prachtige licht, de ochtendrijp en het dunne vliesje ijs op de vijver, verschenen opeens uit het niets zo leek het een paar Appelvinken: wow, een erg fraaie vogel en dan zo dichtbij!

Appelvink
Paartje Appelvinken
Uitsnede Appelvink
Zicht vanuit de hut

Achterzijde hut

Tegen 10.00 uur gebeurde er iets, waar wij alle drie op hadden gehoopt: alle vogels vlogen op en er landde opeens een roofvogel heel dicht bij de hut, een mannetje Sperwer! Wij zeiden niets, keken alleen maar en lieten de camera's hun werk doen: slechts het geluid van onze camera's doorbrak de stilte. De hut is zo goed gebouwd, dat de lenzen van de camera's niet uitsteken buiten de hut, door de iets doorlopende overkapping. De sperwer, die niet zo lang hiervoor moet hebben "ontbeten", gezien het bloed en wat plukresten aan zijn snavel, bleef ruim vier minuten in beeld en vloog toen weg.
Man Sperwer
Uitsnede man Sperwer
Frans en Ben daar achter in de hut
Mannetje Geelgors
Mannetje Vink neemt bad
In de middag kwamen nogal wat vogels een bad nemen en kreeg ik toch nog "mijn" Kuifmees, die ik eerder die ochtend net miste.

Kuifmees
Fitis neemt bad
Samen met Ben tijdens een korte break
Tegen 18.00 uur vonden wij het mooi geweest. Brachten de hut op orde, keken of wij niets vergeten waren, deden het slot weer dicht en de code op een andere stand en liepen ietwat stram van het lange zitten terug naar Frans zijn auto. We sloten de dag af, met een welverdiende maaltijd in een restaurant in de buurt.
Wat een topdag! Echte geweldig geboft met het weer en de vele soorten vogels. Dank Han en het Overijssels landschap voor het realiseren van deze prachtig gelegen hut.

3 opmerkingen:

 1. Leuk verslag John! Ook heel herkenbaar, want ik ben ook in die hut geweest een paar jaar geleden. Dat de sperwer langs kwam is als een cadeautje, wat gaaf!
  En gezien al je foto's was het gezellig en mooi daar. Ik heb weer van je blog genoten
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb je een selecte serie foto's geplaatst... Erg mooi, zeker die close-ups van de appelvink en de sperwer. Al met al een heel mooi blog waarin ik mezelf letterlijk weer zie zitten en genieten van deze onvergetelijke dag. Bravo John

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo John, prachtige serie. De belevenissen die je beschrijft komen weer helemaal terug. Was echt een topdag die ik niet snel zal vergeten. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen