maandag 4 juli 2016

Twee Noord Amerikanen

Op 15 April j.l. ging ik samen met Ab van der Burg naar Texel, voor een poging om de Forsters Stern
uit Noord Amerika te spotten. In Noord Amerika vrij veel voorkomend in het westen en zuiden, maar bij ons pas de vijfde waarneming van deze soort.
Na een paar DBA alerts m.b.t. de die avond ervoor bij Wageningen gemelde Westerse Baardgrasmus, meldde Jorrit Vlot de Forsters bij de Volharding, buitendijks in de Waddenzee ter hoogte van de Cocksdorp. Wij waren net ter hoogte van het Wagejot, waar tientallen Grote Sterns aan het baltsen waren en reden zo snel mogelijk naar de Volharding. Bij de bewuste plek aangekomen, snel de auto uit, fotospullen, kijkers en de scoop van Ab mee en de dijk op: "Is net uit beeld", was het eerste wat wij te horen kregen. Nou fijn maar niet heus. Uit eerdere verslagen was bekend, dat er geen pijl op te trekken wanneer hij zich weer zou laten zien. "Wacht, riep iemand, ik geloof dat ik hem weer heb."
Dan volgt het volgende adrenaline moment van "waar, waar dan?" Gelukkig werd de juiste plek goed omschreven en zagen wij de Forsters voor het eerst: echt beduidend kleiner dan het enorme leger Grote Sterns en met een witte kopkap en zwarte oorstreek.
Forsters Stern, de Volharding Texel, deels zichtbaar achter Grote Stern
Forsters Stern opvliegend voor Zilvermeeuw, achterste zandbank
Forsters Stern in rechte lijn naar voren, voor rechter Eider en steltloper
Ondanks de enorme afstand die wij moesten overbruggen, voor deze bewijsplaatjes, waren Ab en ik toch reuze blij met deze waarneming en tevens nieuwe soort.

Ab helemaal links, uiterst rechts Jorrit Vlot, dan Peter Planken en Michel Veldt
Het weer werd geleidelijk aan steeds slechter, maar ondanks de nevel en motregen, besloten wij nu we toch op Texel waren, om nog een paar uur te vogelen, voordat wij met de veerboot weer terug naar het vaste land zouden gaan.
De Grote Sterns waren prachtig om te zien en het was bij het Wagejot een drukte van belang met baltsende, vissende en ook parende vogels.

Grote Sterns en Kokmeeuwen bij het Wagejot
Grote Sterns Wagejot Texel
Parende Kokmeeuwen, het Wagejot Texel
Bij Utopia, gelegen tussen het Wagejot en de Volharding (tevens de plek waar de Forsters de eerste dagen door tientallen vogelaars met tussenpozen werd gezien), troffen wij nog deze Haas en een vergadering der Kluten.
Haas bij Utopia, Texel
Kluten en Bontbekplevier, Utopia, Texel
Precies een maand later, op zondag 15 Mei ging ik samen met Frans, voor zeg maar een hit en run twitch naar de Achterhoek. Tussen Borculo en Haarlo, was langs de Berkel een Steltstrandloper gezien. Het ging vrijwel zeker om de vogel die enkele dagen ervoor in het noorden van Limburg gezien was.
Gelukkig was de Noord Amerikaan ter plaatse, toen wij na een rit van ruim twee uur, bij de locatie langs de Berkel aankwamen. Er stond een ijzige wind op deze koudste eerste Pinksterdag in ruim tachtig jaar. De steltloper liep helemaal aan de overkant van de meanderende rivier en was niet/nauwelijks herkenbaar op de foto te krijgen.
Dat veranderde toen de boer zijn koeien kwam halen, waardoor de vogel opschrok en een stukje onze kant op vloog. Al foeragerend naderde hij nog een stukje, maar ging toen via het weiland weer de ander kant op.
Na nog geen uur zei Frans "kom we gaan". We waren al aardig verkleumd en konden nu nog mooi op tijd thuis zijn voor het avondeten.
Steltstrandloper langs de Berkel, Borculo-Haarlo
Steltstrandloper tussen Borculo en Haarlo
Was al met al de lange ritten naar Texel en Borculo meer dan waard.

1 opmerking:

Maria zei

Hoi John,
Heel herkenbaar...zo heb ik de Forsters ook gezien en ook niet dichterbij.De Steltstrandloper heb ik laten lopen, maar fraai is ie wel!
De parende kokmeeuwen zijn ook erg fraai geplaat. leuk!
groetjes,
Maria