woensdag 20 januari 2016

Kleurrijke Delta

Na de gezellig drukke december maand, met alle feestdagen, zei alles in mijn lichaam "naar buiten!" Ik besloot om maandag 4 januari, de Witkopgors voor een tweede keer op te gaan zoeken, bij de schor van de Wilhelminapolder in Zuid Beveland. Het was opmerkelijk rustig met vogelaars aldaar en samen met Jaap Denee, die ik daar tegen kwam, heerlijk van de vogel en de buitenlucht kunnen genieten. De Witkopgors dame liet zich nu ook veel beter zien dan bij mijn eerste bezoek en bij opvliegen konden wij haar duidelijk horen roepen.
Witkopgors, Schor Wilhelminapolder
Witkopgors, Zuid Beveland
Daar ik na een paar uurtjes Witkopgors (wat is het toch een fraai getekend vogeltje), nog wat tijd over had, besloot ik op de terugweg nog even bij Battenoord op Goeree-Overflakkee langs te gaan. Daar was onlangs een Dwerggors gezien. Na wel de daar pleisterende Flamingo's en ook drie Fratertjes te hebben gezien, maar niet de Dwerggors, ontdekte ik pas bij thuiskomst in Den Haag, dat ik mijn statief daar tegen een houten uitkijktorentje had laten staan. Na een oproepje op waarneming.nl, besloot ik Fons Kern te bellen, die in Middelharnis woont: hemelsbreed zo'n 8 kilometer van Battenoord. Fons belde een uur daarna (hij was na het avondeten, direct gaan kijken), dat hij mijn Manfrotto statief had! Poeh, dat was mooi. Scheelt toch al weer gauw een paar honderd euro.

Ik sprak met Fons af om het vrijdag op te halen, bij hem in de zaak. Het leek mij een leuk idee om er weer een vogeldagje van te maken. Wim K., Harriet en Frans van A. wilden graag mee.
In Middelharnis haalden wij bij Fons eerst mijn statief op. De anderen keken hun ogen uit bij het zien van Fons zijn  prachtige landschapsfoto's. Hij bewerkt zijn foto's thuis in een soort eigen fotocentrale, met diverse pc schermen en een enorme kleuren printer. Na een fles wijn als dank te hebben achter gelaten reden wij eerst naar Battenoord.
Huismus, Battenoord Flakkee
Weer was het de Dwerggors die verstoppertje speelde. Af en toe hoorde iemand het kenmerkende getik, maar steeds weer was het een Rietgors die voor verwarring zorgde: wij hadden hem graag zo zien poseren, net als deze Huismus man, maar het mocht jammer genoeg niet zo zijn.
Nee dan de diverse soorten pleisterende Flamingo's: 10 gewone (roseus), 5 Chileense (chilensis), 1 Caribische en een aantal hybriden. Samen met drie Fratertjes, bezorgden zij ons daarentegen wel een heel plezierige ochtend.
Flamingo's, Battenoord
Fraters, Battenoord
Hierna besloten wij om naar de Brouwersdam te rijden voor met name de Zwarte Zeekoet.
Het werd steeds zonniger, maar er stond wel een behoorlijk frisse wind. Frans had de Zeekoet al vrij snel in het vizier, zij het op behoorlijke afstand. Wim, kreeg hem ook in de scoop en ter verhoging van de feestvreugde, kwam de vogel Haventje Noord binnen dobberen en  naderde steeds dichter de plek waar wij stonden.  
Zwarte Zeekoet adult winterkleed, Brouwersdam

Hij liet zich gedurende zo'n tien minuten heel fraai zien, waarbij ook de rode poten goed zichtbaar waren en vloog toen vrij onverwachts het haventje uit.
Wij besloten om op weg naar huis, nog even snel langs Battenoord te gaan voor een ultieme Dwerggors poging. Bij een steeds verder ondergaande zon, deden de Flamingo's en de Fraters het weer prima, maar ons Dwerggorsje zat ons vast ergens onderin een struik uit te lachen. Al met al toch een fraaie, kleurrijke vogeldag en ja, deze keer wel met het statief achterin de kofferbak mee naar huis.

 Flamingo's Battenoord, bij laatste zonlicht

Fratertje bij laatste daglicht, Battenoord

5 opmerkingen:

 1. Hallo John, ook wij mijn vriend en ik hebben een leuke dag doorgebracht bij Battenoord. Helaas zonder Dwerggors maar wel leuk de Fraters. Die zie je ook niet elke dag. Je hebt geluk gehad met de Zwarte zeekoet, lekker dichtbij. Ja nu zijn je Witkopgors opnamen top. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat zijn je foto's goed gelukt. Het was een dankbare dag vol wind, en s 'middags volop zon voor de zwarte zeekoet. Een geweldige dag. Ik houd er dierbare herinneringen aan over.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Overigens staat jouw witkopgors er fantastisch op. Gefeliciteerd

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Prachtige plaatjes en mooi verhaal weer Dad! Vooral het lachende pietje in de struiken.
  Ps; mooi die witkopgors, maar waarom heeft hij geen wit kopje? Kan de vogelaar mij dat uitleggen? ;-) X

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi John,
  Mooie blog heb je!!!
  Veel locaties kom ik tegen waar ik ook gestaan heb, zo gaat dat.
  Prachtige platen.
  Tot ziens in het veld.
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen