zaterdag 30 januari 2016

Twee noordelijke gasten van formaat in onze stad

Medio december werd er in de binnenhaven van Scheveningen een Grote Burgemeester gemeld.
Ik ben een paar dagen later bij helder weer, maar eens gaan kijken. Het is zeker niet mijn eerste Burgemeester, maar het blijven erg mooie meeuwen, met hun geheel lichte vleugels en staartpunt.

Grote Burgemeester Scheveningen haven
Grote Burgemeester broedt met name op IJsland. Deze vogel is nog jong en inmiddels in zijn 2e kalenderjaar. Bij de 2e binnenhaven trof ik weer veel locale vogelaars,  zodat het naast het genieten van de "Burrie", weer gezellig bijkletsen was.

Grote Burgemeester 2e binnenhaven Scheveningen
Grote Burrie Schevningen haven
In januari zag ik de Burgemeester in fel gevecht met andere meeuwen, om een behoorlijk grote vis in de 1e binnenhaven. Hij ging bijna kopje onder, maar beet toch flink van zich af. Uiteindelijk moest hij de strijd opgeven en de vis aan een andere meeuw laten.

Grote Burrie bijna kopje onder
Grote Burgemeester in gevecht om een forse maaltijd
De tweede "long-stay" gast uit het hoge noorden, was een door Mark Zevenbergen op 9 januari in de Laak aan de Trekweg,  ontdekte IJsduiker. De een na grootste duiker midden in de stad, het moest niet gekker worden. Ik heb er jaren geleden een prachtig kunnen zien in Scheveningen, die zelfs een keer de zwaaikom binnen dobberde en een paar jaar geleden ook een bij Heel in Noord Limburg.
Zondagochtend vroeg, ben ik direct gaan kijken, of ik hem kon vinden. Nou dat viel niet echt mee.
Na een half uur zag ik de eerste vogelaars bij de Goudriaankade staan: ze hadden hem kort gezien, maar toen hij onder dook, waren ze hem kwijt. Geweldig dacht ik, heb ik dat. Gelukkig vond Bas van der Burg hem ruim veertig minuten later terug, om de bocht van de Goudriaankade.

IJsduiker, Goudriaankade
IJsduiker met rivierkreeft, Trekweg
Deze jonge IJsduiker heeft mogelijk zijn geboortegrond in het hoge noorden van Lapland. IJsduikers broeden daar bij meren, welke begin januari dicht vroren bij temperaturen van rond de -27 graden Celsius. Bij ons vond deze vogel kennelijk een heel goed gedekte tafel, want ik heb van mijn leven nog nooit zoveel rivierkreeften gezien: hij dook n.l. de ene na de andere kreeft op. Vorige week volgde Leo Snelling de vogel met de fiets en merkte dat de IJsduiker op avontuur ging tot helemaal naar de Soestdijksekade.

IJsduiker, Soestdijksekade
Nou daar gingen we dan weer, op naar dit fraaie beest op nog geen kilometer van ons huis. Vanwege de vele woonboten, die het zicht soms lastig maken en het drukke verkeer langs het Zuiderpark, bleek de fiets veruit het beste vervoermiddel. Ik ben inmiddels een paar keer geweest, heb anderen geholpen (o.a. Frans en zijn zus Maria) aan de juiste locatie, want het is en blijft een "boef". Hij kan vrij lang onder water blijven, om dan heel ergens ander weer boven te komen.

IJsduiker bij Zuiderpark
IJsduiker, Soestdijksekade klik op foto voor vergroting
Op de middelste van de drie foto's hierboven, is het derde ooglid, of knipvlies goed te zien. Het beschermt de ogen bij het vele duiken naar voedsel, wat hij heel frequent doet.
Deze jonge IJsduiker is vermoedelijk nauwelijks mensen gewend, want hij komt soms tot op enkele meters van de kant. Een geweldige vogel om te zien en ja dus ook dankbaar om te fotograferen.

IJsduiker, Soestdijksekade
IJsduiker in dreighouding

5 opmerkingen:

 1. Wat een schitterende serie foto's. Die grote burgemeester staat echt "onder druk" van die zilvermeeuw, wat een actie; prachtig geplaat. Zoals je schrijft, die middelste foto van die duiker met dat vlies heb je prachtig in beeld gebracht. Groeten van Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi John,
  Hele mooie blog en heel herkenbaar. Wat heb je mooie kleuren en weerspiegelingen goed benut!
  groetjes
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je Maria,
   Ja ik heb wel wat met kleuren (en dat als "kleurenblinde" ha ha ha: is echt waar, maar heb er nauwelijks hinder van). Ik ben ook enorme bewonderaar van met name v Gogh en Monet. Ik was ook blij dat ik de IJsduiker voor jullie vond: vd week lukte het me niet
   Groeten, John

   Verwijderen
 3. Hallo John, je hebt heel mooi geprofiteerd van de prachtige spiegeling in het water. Dat geeft de foto's extra kleur en uitstraling. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen