zondag 2 februari 2020

Jaaroverzicht 2019, winter en voorjaar

Grote Burgemeester Scheveningen Haven, 16-01-2019
Aalscholver, Kleine Mantelmeeuw en de Grote "Burrie"
Op 19 januari kreeg ik van Mirte als verjaardagscadeau een excursie met de boswachters naar Wisenten in het Kraanvlak, gelegen in de Amsterdamse Waterleidingduinen. Het was prachtig licht vriezend weer met een zonnetje en weinig wind. Samen met de boswachters en een groep van zo'n twintig natuurliefhebbers, moesten wij nog een behoorlijk stuk door het mooie duinlandschap lopen, voordat we de dieren in beeld kregen.
Wisenten in het Kraanvlak, 19-01-2019
De groep Wisenten bestond voornamelijk uit koeien met half-wassen kalveren. De stieren zouden zich solitair meer ophouden binnen het bosrijke deel van het Kraanvlak. Al met al een prachtige ochtend en een heel mooi cadeau van mijn dochter, die het zelf ook een mooie excursie vond.
Op 21 januari behoorlijk vroeg uit de veren voor een volledige Maansverduistering en in de middag naar de haven voor een mooie Kleine Burgemeester.
De Bloedmaan
Kleine Burgemeester Scheveningen Haven, 21-01-2019
Op 23 januari nog maar eens de Kleine Burrie opgezocht in Scheveningen Haven, waar ook een Kleine Mantel rondzwom.

Samen met Frans en Wim een dagje gevogeld bij de Zuid-Hollandse en Zeeuwse eilanden, met als resultaat een aantal heel leuke waarnemingen.
Zilverplevier bij Haventje Noord, 23-01-2019
Kleine Canadese Gans, Schouwen Duiveland, 23-01-2019
Kleine Zwanen, Schouwen Duiveland, 23-01-2019
Uitsnede Kleine Zwanen
Even later zagen we ook twee Wilde Zwanen in de omgeving van Scharrendijke
Verder was het beeld van twee lichte fase Buizerds, broederlijk naast elkaar op een afgeknotte boomstam erg fraai en zag ik links van mij in een kleinplasje een paar rustende steltlopers.
Wim zag gelijk dat het Groenpootruiters waren. Een ging er al vrij snel vandoor, maar nummer twee bleef nog wat staan dutten. Mooie afsluiting van een prima dagje vogelen op de eilanden.
Groenpootruiter Schouwen Duiveland, 23-01-2019
Op 9 februari was er even tijd om vanuit Haarlem, waar we op bezoek waren bij Mirte en Dennis, naar Amsterdam te rijden voor de adulte Kleine Burgemeester in de buurt van het Westerpark.
Er stond die dag een vrij straffe wind, wat het waarnemen en fotograferen er niet makkelijker op maakte. Met de lage stand van de zon, zorgde dat echter wel voor mooie lichtbrekingen op het water.
De adulte (geringde) Kleine Burgemeester dobberend tussen tientallen Kokmeeuwen
Vloog af en toe een rondje, maar keerde dan steeds weer terug.
Snel nog even naar een ander deel van de stad gereden, waar ik nog net op tijd was voor de tweede jaars Kleine Burrie.
In februari een paar keer mogen genieten van een leuke Kleine Trap bij Hillegom. De eerste keer trouwens samen met Wim Kolber in de stromende regen.

Kleine Trap, Hillegom 12-02-2019
Canadese Gans met Kleine Trap, Hillegom 12-02-2019
Baltsende Kleine Trap
In Limmen Noord Holland werd in diezelfde periode een Meenatortel gemeld. De vogel kwam geregeld, maar soms met lange tussenpozen, in de tuin van een gastvrije bewoner foerageren.
Bij een eerste bezoek waren we net te laat, maar de tweede keer was het dan raak. Mooie tortel, maar ik vond de Oosterse tortel van vier jaar daarvoor bij Schiedam, een fraaier gekleurd beest.
Meenatortel, Limmen 15-02-2019
Oerkrokus in de tuin van onze gastheer. Er naast ligt een heemtuin, met allerlei bijzondere krokus soorten.
Limmen, met de heemtuin (niet in beeld) aan de linkerzijde.
Maart was de maand van de schitterende Azuurmees ssp. tianschanicus in Bergen. Wat een prachtig vogeltje was dat, echt een feest om die mees te zien en te horen zingen.
Azuurmees ssp. tianscanicus, Bergen NH 13-03-2019
Boomkruiper onverwachts fraai in beeld aan de kant van de sloot.
Op 31 maart toch maar even de (ongeringde) Kokarde Zaagbek bij Capelle gaan bekijken. Normaal gesproken maakt het CDNA snel korte metten met de aanmelding van zo'n soort, omdat veel van deze vogels uit gevangenschap zijn ontsnapt, of los gelaten. Het is een Noord Amerikaanse Zaagbek, waarvan er in het verleden slechts een paar zijn aanvaard.
Kokarde Zaagbek, Capelle 31-03-2019
Tijdens een wandeling in Lentevreugd bij Wassenaar, liet een koppeltje Kneuen zich mooi zien.

Kneu, Lentevreugd 05-04-2019
Rondom 7 april kwamen er heel wat regionale vogelaars naar ons buurtpark Kleine Hout, om een zingende Bladkoning te horen en te zien. Bladkoningen in de herfst zijn tamelijk "gewone" waarnemingen, maar eentje in het voorjaar en dan nog zingend ook, is vrij uitzonderlijk.
Zingende Bladkoning, Den Haag 07-04-2019
Daar wij op 13 oktober bij Mirte en Dennis op bezoek waren in Haarlem, kon ik even naar een tuin in een van de vele hofjes die de stad rijk is, voor een Pallas Boszanger. Het zijn altijd wel een soort ADHD vogeltjes, deze Phylo's, maar deze was gelukkig redelijk goed te volgen.
Pallas Boszanger, Haarlem 13-04-2019
Op 16 april even de bollenvelden bij Hillegom ingedoken met toestemming van een zeer vriendelijke bollenkweker. Wat een kleurenpracht was dat en .... jawel er zaten ook vogels die er hun kostje bij elkaar probeerden te scharrelen.
Gele Kwikstaart op hyacinten, Hillegom 16-04-2019
Veldleeuwerik eveneens op hyacinten, Hillegom 16-04-2019
Op 1 mei bezocht ik samen met Annemiek de prachtige heemtuin van de landbouw hoge school van Wageningen, gelegen in een wat hoger gelegen deel van de stad, met fraaie vergezichten over het rivierenlandschap. Er stond van alles in bloei, waarbij met name de enorme diversiteit aan Azalea's opviel.
Na de heemtuin, nog even langs de nieuwe locatie van de Notenkraker gereden. De vogel was tijdens de wintermaanden hier blijven hangen, maar hield zich nu op in en rondom een priv├ętuin. Toevallig was Pieter Drenth vanuit Den Haag een dagje aan het vogelen in het Gelderse en trof ik hem bij de schutting van de bewuste tuin. "Kijk maar" zei Pieter, "daar zit ie" en waarachtig daar was onze vriend van een klein half jaar geleden. Hij begroete mij even en was kort daarna weer uit beeld.
Siberische Notenkraker, Wageningen 01-05-2019
In de middag maakten wij nog even een mooie wandeling bij de Postbank, waar deze Boompieper gelukkig even bleef zitten.
10 Mei leverde een middagje tweede Maasvlakte niet veel op aan mooie foto's. Dit fraaie Blauwtje is er een uitzondering op.
20 Mei vond ik mezelf weer terug op de tweede Maasvlakte, nu echter in het gezelschap van Wim en Harriet. Er was een Woestijnplevier gemeld en die wilden we wel graag bekijken. Het was behoorlijk fris voor de tweede helft van mei. Er stond een pittig briesje en het was vrij dicht bewolkt.
De Woestijnplevier bevond zich iets ten noorden van de Westplaat, ten westen van de Slufter. Op bovenstaande foto is te zien, dat er al her en der vogelaars liepen te zoeken. Uiteindelijk werd de vogel een aantal maal gezien, maar steeds van grote afstand. Zelfs met de telescopen was het moeilijk, om het beestje in beeld te krijgen en ook even "vast te houden", daar hij zich steeds lopend dan weer vliegend, tamelijk snel verplaatste.
Woestijnplevier, strand 2e Maasvlakte, 20-05-2019
Hierna zijn we nog wat gaan vogelen op een paar bekende plekken, met toch nog wat leuke resultaten, waaronder een Paapje, een Kneu, wat Zwartkop meeuwen en...een paar leuke Konijntjes.

Tot slot nog twee foto's van een jong Vosje, gefotografeerd op 23 mei ergens bij ons in de regio.

2 opmerkingen:

 1. een hier en daar herkenbaar plaatje. Leuk overzicht John. Je hebt toch best wel veel gezien in het afgelopen jaar. De azuurmees staat er heel mooi op net zoals de notenkraker. Het jonge vosje is om te knuffelen zo leuk. De kokarde staat er heel mooi op en laten we niet vergeten dat de burries er ook prachtig op staan. Je hebt er toch ook een paar Afrikaanse pics bij gezet, leuk. Mooi overzicht John van een geslaagd vogeljaar.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen

 2. I really enjoyed reading this post, I always appreciate topics like this being discussed to us. Information very nice. I will follow post Thanks for sharing.
  call of duty news|news call of duty| call of duty
  How to download Call of Duty Mobile on Android and iPhone - Call of Duty Mobile Apkpure-N4G

  BeantwoordenVerwijderen