vrijdag 19 april 2019

Schotland zomer 2016 met o.a. Bass Rock en Orkney

Samen met onze vrienden Kees en Greet, voeren we eind juli met de nacht-ferry van IJmuiden naar Newcastle. Vanwaaruit wij met beide auto's koers zetten naar Edinburgh, voor een verblijf van enkele dagen.
Vanuit Edinburgh is North Berwick goed bereikbaar, om vandaar aan boord van een relatief kleine boot de vogelrots van Bass Rock te bezoeken. Deze rots is vermaard vanwege de enorme aantallen Jan van Genten die er broeden.
Kees zij aan zij met het standbeeld van een vogelspotter: beiden de blik strak gericht op Bass Rock
Zeekoeten en Drieteen meeuwen op een naburig eilandje
Rustende Grijze Zeehond
Alk in zomerkleed. Ooit werden voor de kust van Noord Schotland de laatste Reuzen Alken door de mens gedood, waarmee die soort helaas definitief was uitgeroeid.
De altijd aandoenlijke Papegaaiduikers
Eenmaal dicht bij Bass Rock zelf, was de aanblik van de gigantische aantallen Jan van Genten, overweldigend: de vogels hadden vrijwel de gehele rots in bezit genomen.

Jonge Jan van Gent op het nest
Je kwam echt ogen tekort, zoveel Jan van Genten vlogen er om ons heen, en zwommen er in het water dicht onder de kust. De gids maakte ons attent op een "pubergroep", vogels in hun eerste kalenderjaar, die een beetje apart zaten van de rest. Even later zagen wij ze ook dicht bijeen op het water.

We zetten na ruim een uur weer koers naar North Berwick en bleven maar gebiologeerd zitten kijken naar deze rots met zijn duizenden Jan van Genten.
Twee dagen later bezochten wij op weg naar Inverness, het visarenden centrum bij Loch Garten. Wij hadden geluk, dat het nog maar net uitgevlogen jong Harry, op een tak onder het nest zat. Vanuit het informatie centrum was de afstand naar de nestboom vrij ver voor een goede foto, maar het lukte toch om een paar redelijke opnames te maken.
Nestboom met camcorder en de jonge Osprey daar schuin onder.
Uitsnede van een foto van de jonge Osprey schuin onder het nest.
Na een overnachting in de buurt van Inverness, zetten wij de volgende dag koers naar Scrabster voor de oversteek naar Stromness op Orkney.
Beelden van Orkney, met mooie opnames van Zwarte Zeekoet, Noordse Stormvogel en... Grote Jager, zijn te zien in het volgende blog.

3 opmerkingen:

Maria zei

Zo dan, jij komt nog eens ergens!!!
Gave soorten en mooie foto's!
Groetjes,
Maria

Ben van den Broek zei

Hallo John, lijkt me echt een belevenis om zo dicht bij Bass Rock te zijn. Vooral de aanblik van de vele duizenden Jan van genten moet onvergetelijk zijn. Gr. Ben

Frans zei

Weer een mooi blog John; prachtige platen van die jan van genten. Volwassen papegaaiduikers zijn toch mooier dan die ene in Dordrecht. Dank je voor het delen.
Groetjes
Frans