zaterdag 8 december 2018

Zuid Afrika deel 12, De schoonheid van Kirstenbosch

Woensdag 18 oktober staat de Tafelberg op het programma. Het belooft een prachtig heldere dag te worden. Na het ontbijt ga ik weer even snel het strand op. De Tafelberg is in de verte prachtig te zien vanaf Bloubergstrand: het blijft mooi die naamgevingen in het Zuid Afrikaans, zo logisch als wat.
Cape Cormorant/Trekduiker, Bloubergstrand 18-10-2017
Crowned Cormorant/Kuifkopduiker, Bloubergstrand 18-10-2017
Onze gastvrouw Christina met een negentig jarige buurvrouw
 We groeten Christina en gaan op weg naar de Tafelberg. Mirte en Dennis besluiten om de er naast gelegen Lions Head te beklimmen. Als we bijna de buitenwijk uit zijn, passeren wij weer de Weverkolonie in het aangrenzende rietveld. Ik ga snel even de auto uit en kan nog net een mooi mannetje vastleggen.
Southern Red Bishop/Rooivink, Bloubergstrand 18-10-2017
Bij de Tafelberg wacht ons een teleurstelling: het is er enorm druk en nadat Marian en ik met veel moeite de auto ergens in een bocht naar beneden konden parkeren, horen wij van Annemiek en Marijke dat de wachttijd zo'n drie uur is. Er gaat nl. maar één gondel voor zo'n veertig personen naar boven en dan ook weer terug. Na kort beraad, stel ik plan B voor: de botanische tuin van Kirstenbosch, iets verder gelegen langs hetzelfde rotsmassief. Onderweg naar de auto pak ik nog een mooie Sunbird mee.
Orange-Breasted Sunbird/Oranjeborssuikerbekkie, Tafelberg 18-10-2017
Tegen het middaguur zijn we bij de tuinen van Kirstenbosch, waar we een groot deel van de middag doorbrengen. De tuinen zijn schitterend gelegen tegen de wat lagere hellingen in de slagschaduw van de Tafelberg en maken direct al een overweldigende indruk. Mirte en Dennis arriveren hier wat later en lopen hun eigen route. Dat doen Marijke en Annemiek ook, zodat Marian en ik niet alleen van de bloemen en planten kunnen genieten, maar ook gericht kunnen vogelen.
Cape White-Eye/Kaapse Glasogie, Kirstenbosch 18-10-2017

Opeens roept Marian "kijk uit, vlak voor je in het gras": ik kon nog net op tijd pas op de plaats maken en een paar passen terug doen. In de schaduw van een grote boom foerageerden n.l. een paar vrij kleine vinkachtige vogels met fraaie kleuren.
Swee Waxbill/Suidelike Swee, Kirstenbosch 18-10-2017
Swee Waxbill females
Find the Southern Double-Collard Sunbird
Plotseling komt er een hoenderachtige tussen de bloemenborders te voorschijn, die enkele seconden later al weer uit beeld is.
Cape Spurfowl/Kaapse Fisant, Kirstenbosch 18-10-2017
Marian met zoals zij het zelf omschrijft, haar complete bomgordel om. Ofwel geheel behangen met tasjes aan haar broekriem en schouders.
De foto hierna toont het glooiende landschap van Kirstenbosch, met het schitterende uitzicht over de stad. Op de voorgrond onze Dutch Commando met complete uitrusting.
Daar was ook onze donker getinte Gekko weer, die wij al eerder bij Kaap de Goede Hoop hadden gezien.
Hierboven een van de prachtige Protea soorten in bloei. Met hieronder een informatie-bord, dat aangeeft hoe kwetsbaar de natuur is en welke verantwoordelijkheid wij als mensen hebben, om daar op een goede manier mee om te gaan: neem daar s.v.p. even notitie van.
He, daar was ie opeens weer het Klein-rooibandsuikerbekkie. Nu veel beter te zien en volop zingend.
Even later die middag, zou hij zich nog een paar keer in zijn volle pracht laten zien.
Cape Canary/Kaapse Kanarie, Kirstenbosch 18-10-2017
Links vooraan op bovenstaande foto een aantal zeldzame Silver Trees. De foto's hieronder geven een beschrijving van deze plant en tonen een uiterst vriendelijke en trotse tuinman tussen de Silver Trees.
Na Marian, was het nu mijn beurt om een leuke vogel te spotten: ik zag n.l. heel kort een vogel met een zalmachtige kleur wegduiken, net toen ik hem goed in de kijker probeerde te krijgen. Tegen Marian zei ik, dat we voorzichtig om die struik heen moesten lopen, met dan hopelijk een kans om hem nog een keer te zien. En jawel, daar zat ie in een naburige struik, iets schuil gaand achter een paar takjes. Het betrof een Southern Boubou, een aparte wat grotere Klauwier soort, die zich vaak ophoudt in bossages. Een endemische soort gekenmerkt door zwart ietwat glanzende bovendelen en een witte vleugelstreep.
Southern Boubou/Suidelike Waterfiskaal, Kirstenbosch 18-10-2017
Hoewel de vogel er toch vrij vaak gezien wordt, lukte het ons helaas niet om een Cape Sugarbird te vinden. Deze Kaapse Suikervoël staat min of meer symbool voor de vogelrijkdom van Kirstenbosch.
De tijd vloog weer voorbij en wij moesten langzamerhand richting het restaurant en de giftshop bij de ingang lopen, voor het rendez-vous met de anderen. Aan onze rechterkant was nog een fraaie rotstuin, die ik nog even snel wilde verkennen, terwijl Marian de kortere route nam.

Die beslissing leverde weer een ontmoeting met een Klein-rooibandsuikerbekkie op, maar wel een om nooit meer te vergeten. Ik zou zeggen, geniet van dit slechts 12cm grote vogeltje met zijn geweldige kleurenpracht.
Southern Double-Collard Sunbird/Klein-rooibandsuikerbekkie, Kirstenbosch 18-10-2017


Bij het restaurant troffen we ook Dennis en Mirte, die zich mooi hadden laten beschilderen door een Afrikaanse vrouw. Oh ja, ons duo had nog een leuke mededeling voor Marian en mij: ze hadden een Uil gezien, ....... "ja alleen van achteren hoor", haasten zij zich erbij te zeggen. Een UIL!!! en dan niet geprobeerd ons te bellen, of te zoeken. Gloeiende, gloeiende, mooie boel is dat. Nou ja, gelukkig hadden wij al uilen in Kruger gezien, daardoor was het "leed" te verdragen :-), maar toch.

Mooie reden dus, om ooit nog eens terug te gaan naar deze schitterende botanische tuinen van Kirstenbosch. Morgenavond laat vliegen wij al weer terug naar huis, na een prachtige reis van drie weken door dit enerverende land. Eerst de volgende ochtend nog naar Stellenbosch en omgeving, voordat wij de auto's begin van de avond bij de luchthaven van Cape Town moeten inleveren. Dit laatste blog verschijnt over ongeveer drie weken.

6 opmerkingen:

Marian zei

Tja, wat een prachtige tuin was dat. Was echt genieten daar. Wederom mooie foto's.

Wim van Yperen (kiekjesdief.nl) zei

Mooie vogels John en fraai vereeuwigd! Ga je er nog een foto-album van maken?

John van der Graaf zei

Dank Marian, het was voorwaar een schitterende tuin.

John van der Graaf zei

Dank je Wim. Begin komend jaar moest ik dat maar eens gaan doen. Je weet nooit hoe lang deze blog's op het internet bewaard blijven.

Maria zei

Hai John,
Tjonge, weer schitterende landschappen, bloemenweelde en woest watergeweld! De verschillende Ali's staan er heel mooi op. De 2e met kroontje echt leuk. De Southern Red Bishop is wat je noemt een Rooivink, haha. de naamgeving is zo logisch als wat! Maar wat een schoonheid. Over de suikerbekkies kan ik alleen maar zeggen hoe verder ik blader in deze Post hoe meer kans je kreeg op mooiere foto's van de twee soorten. Wat een snavel, wat een kleuren. foto's 41 en 43 helemaal top. Grappig is dat Glasogie met dat witte schijfje. Maar dan kom je aan met die Swee Waxbills, gaaf zeg, mooi dat rode bekkie en rode stuit. De Kaapse kanarie ook een fijne soort. en vooral de tweede foto vind ik mooi vanwege de houding. Jammer dat je die Boubou niet helemaal vrij zittend erop kreeg want wat is die mooi van kleur!!! Maar ik zou ook heel blij zijn met deze foto's. Overbodig om te vermelden dat ik weer genoten heb van je fantastische fotoverslag! Bedankt voor het delen.
Groetjes
Maria

John van der Graaf zei

Dank Maria,
Was werkelijk een schitterende botanische tuin, waarvan een Zuid-Afrikaans echtpaar aan Marian en mij vertelde, dat ze er geregeld naar toe gingen vanuit hun 100 km verder gelegen woonplaats.