zaterdag 15 juli 2017

Tussen en achter het riet is van alles te zien

De volgende opnamen maakte ik de afgelopen zes weken in twee provincies; Zuid Holland en Flevoland. Dit keer wat "gewone" soorten, maar ook een paar soorten die de meeste mensen niet of nauwelijks zien.
Zingende Snor, 2-6-2017
Zingende Blauwborst, 2-6-2017
Jong Baardmannetje (man), 2-6-2017
Vrij unieke opname vermoed ik van de vogel hierboven, door de aparte gele tekening op de borst. Na enige tijd wat beter naar de foto gekeken te hebben, zag ik dat dat kwam, door een rietstengel op de voorgrond. Tja en dan krijg je dus een nog vrolijker en apart gekleurd jong Baardmannetje.

Jonge Rietzanger, 2-6-2017
Close-up van een jonge Rietzanger, 2-6-2017
Woudaapje man, 2-6-2017
Ja, dat was samen met Frans een heel prettige ochtend aan de rietkragen, waarbij veel leuke soorten zich goed lieten zien. Woudaapjes blijven echter lastige rakkers: ze laten zich doorgaans maar kort zien en dan ook nog vaak tussen het riet.
Woudaapje juveniel, 11-7-2017
Woudaapje juveniel, 11-7-2017
Lepelaars, 8-6-2017
Boerenzwaluwen, 8-6-2017
Paring Boerenzwaluwen, 8-6-2017
Zingende Boerenzwaluw, 8-6-2017
Tot voor kort wist ik niet dat de Boerenzwaluw van heel dichtbij gezien, zo'n schitterend verenkleed heeft. De volgende vogel mag er echter ook zijn. Tot nu toe had ik alleen een groepje van ongeveer vier vogels in de Spaanse Dehesa voorbij zien flitsen, maar nu moest het dan maar eens in Nederland gebeuren. "Kom mee naar buiten allemaal, dan horen wij de Wielewaal, dudeljoho klinkt zijn lied dudeljoho..." leerden vorige generaties nog op school.
Mijn eerste kennismaking met deze vogel in ons land (het is de enige in zijn soort die vanuit Zuidelijk Afrika naar hier terugkeert om te broeden), viel niet tegen. Veel vogelaars/natuurfotografen zien na vele uren posten, nog maar een gele schim tussen het bladerdak. Dit mannetje dacht kennelijk kom, laat ik hem eens matsen. Hans Dorrestein, die weg is van deze vogel, zou voor mijn waarneming een moord hebben begaan.

Wielewaal man jagend, 17-6-2017
Wielewaal man, 17-6-2017
Kleien Karekiet, 14-6-2017
Tot slot een paar foto's van een verwilderde Kwak, tweede of derde generatie nakomeling van Kwakken uit Avifauna. Na afstemming met Wim van Yperen (zie zijn site kiekjesdief.nl) en een van de vogelverzorgers uit Avifauna, lijkt dit de meest voor de hand liggende conclusie.
In het Engels heet de Kwak, Night Heron, en dat is niet voor niets. Hij jaagt voornamelijk 's nachts op tast en geluid. Overdag rust deze vrij schuwe vogel veelal tussen het gebladerte en doet soms een tukje. De vogel op onderstaande foto's was bepaald niet schuw en ging overdag vrolijk op jacht.
Kwak, 6-7-2017
Kwak Alphen a/d Rijn, 6-7-2017
Kwak met Baars, 6-7-2017
Toch wel mooi die plas-dras gebieden in ons kikkerlandje. Denk dat ik maar eens wat vaker het riet in duik.

4 opmerkingen:

Wim van Yperen (kiekjesdief.nl) zei

Weer een mooie compilatie John. Er valt wat te genieten, toch?

Maria zei

Nou, nou Woudaap, Kwak, Wielewaal, dat zijn nog eens soorten!! Maar ook de "gewone"soorten heb je prachtig geplaat! Mooi blogbericht.... en NU zit je ze zeker in 's Gravenzande voor de Griel!!!
Groetjes,
Maria

Ben van den Broek zei

Hallo John, geweldig mooie soorten laatje hier zien. De topper is toch wel de Wielewaal. Wie in Nederland kan zeggen dat hij/zij een Wielewaal heeft gefotografeerd. Dat zijn er niet zoveel... Gr. Ben

Helma zei

Prachtige serie John en zeker dat Woudaapje.
Al moet ik zeggen dat de rest ook niet alle daagse soorten zijn.
Ik heb genoten.

groetjes, Helma