zaterdag 26 augustus 2017

Le balade d'amour du Coucou geai

De Britten noemen hem Great Spotted Cuckoo, de Fransen dus Coucou geai (Koekoek gaai) en wij duiden hem als Kuifkoekoek.
Vorig jaar begin juni verbleef ik een paar dagen bij Frans en zijn vrouw Andrée in la Franqui, gelegen tussen Narbonne en Perpignan. Hun familiehuis ligt daar prachtig tegen de helling van le Plateau, met een schitterend uitzicht over de lagunes van de Middellandse Zee.
Frans wist dat de Kuifkoek een van mijn favoriete soorten is en nam mij mee naar les Coussoules, een halfopen landschap grenzend aan brede strandvlakten van de Middellandse Zee lagunes, met pijnbomen, riet, pitriet en resten van oude wijngaarden.
Al vrij snel ontdekten wij een Kuifkoekoek. Het bleek een adulte/sub-adulte vogel, herkenbaar aan de zilvergrijze kruin en donker grijze handpennen.  
Les Cousouls
Kuifkoekoek la Franqui, 10-06-2016
Einde middag van de daarop volgende dag, besloten wij om na een pittig dagje vogelen met gids Patrick, toch nog even met zijn tweeën de Coussoules in te rijden, om te zien of wij de fraaie Kuifkoekoek nog terug konden vinden. Nadat Frans de auto bij een pijnboom had geparkeerd, zagen we al vrij snel een bijzonder tafereel van enige afstand. Het leek in eerste instantie op het voeren van een jong, maar dat kan natuurlijk helemaal niet, daar Kuifkoekoek parasiteert op nesten van Kraaiachtigen en Eksters in het bijzonder. De jongen groeien gezamenlijk op met die van de Eksters.
Dit in tegenstelling tot de gewone Koekoek, waarvan het jong al vrij snel de eieren/jonkies van de zogenaamde "waardvogel" uit het nest kiepert.
Kuifkoekoeken la Franqui, 11-06-2016
Het bleek tot onze stomme verbazing om een paringsritueel te gaan tussen het sub-adulte mannetje en een 2e zomer vrouwtje.
Frans en ik stelden ons met statief en camera behoedzaam op naast een rietkraag op gepaste afstand van deze "ballade d'amour". Wij wilden dit schouwspel zowel voor de beide vogels, als ook voor onszelf, absoluut niet verstoren. Met mijn 400mm zoomlens (de 600mm had ik thuis gelaten, met name vanwege de wandelingen die wij ook zouden maken), was ik liever nog een paar meter naar voren gegaan, maar wij beiden voelden: dit is het en geen meter verder.
Het mannetje vloog steeds weer weg, om een klein stukje verder naar achteren te speuren naar een nieuw rupsje voor zijn geliefde. Hij liet zich daarbij een paar keer prachtig zien.
Kuifkoekoek la Franqui, 11-06-2016
Na een aantal minuten had "de grote verleider" dan weer een heerlijk hapje voor zijn dame, wat uiterst behoedzaam aan haar werd overhandigd. Vervolgens bleven beide vogels enige tijd vrijwel onbeweeglijk in deze pose zitten.
Liefdesritueel der Kuifkoekoeken bij la Franqui, 11-06-2016
Beide vogels nemen weer even een rustmoment. Waar blijft dan toch die feitelijke paring, vroegen Frans en ik ons af: het moest er toch een keer van komen zou je denken.
Weer volgde er een "cadeautjes-scene" en warempel na "un ballade d'amour" van ruim drie kwartier, was het ineens zover: de feitelijke paring van deze prachtige Kuifkoekoeken.
Parende Kuifkoekoeken la Franqui, 11-06-2016
* In een eerder blog van 18 juli vorig jaar, genaamd "twaalf tinten geel", toonde ik al een paar van deze foto's (maar nog niet van de feitelijke paring). Onlangs zag ik, dat er nog best een aantal heel aardige opnames in mijn data bestand bestonden, waar ik nog niets mee had gedaan. Zie dit dan ook als een ode aan de Kuifkoekoeken en een memorabele waarneming van hun liefdesritueel.
De laatste ochtend van mijn verblijf in la Franqui, vonden Frans en ik onze "geliefden" niet meer terug, maar wel een prachtige juveniele vogel, waarvan ik ter afsluiting van dit blog twee foto's toon.
Juveniele Kuifkoekoek la Franqui, 14-06-2016 

8 opmerkingen:

 1. Nou John daar zie ik ons weer staan bij dit schitterende schouwspel. Je hebt er een prachtig blog van gemaakt. Het ritueel duurde zo'n drie kwartier en we keken onze ogen uit. Het was prachtig en boeiend. Het was het jaar van de koekoek en daar past dit blog uitstekend bij.
  Nogmaals gefeliciteerd met dit mooie blog.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci Frans,
   Ja het was een memorabele gebeurtenis, voorbehouden voor slechts een paar vogelaars, vermoed ik.

   Verwijderen
 2. Hoi John,
  Maar goed dat je deze foto's nog eens onder de loep hebt genomen, hele fraaie foto's!
  Het is een geweldig mooi verhaal en spektakel, chapeau!
  groetjes, Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Merci Maria,
   Ben inderdaad blij, dat ik nog eens goed naar die foto's gekeken heb en er ook daadwerkelijk wat mee gedaan heb.
   Salut, johh

   Verwijderen
 3. Hoi John,
  Dat is eens wat anders dan de gewone Koekoek.
  Leuk dat je ze daar heb kunnen fotograferen, je heb er zeker van genoten en op de juiste tijdstip en ook nog 'n paring.
  Groetjes Loes
  Je heb er zeker van genoten
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Love visiting your blog!!! You took some amazing photos. Thanks for sharing:)
  Henry

  BeantwoordenVerwijderen