woensdag 31 mei 2017

Uilen, een Sprinkhaanzanger en een weekje Hünsruck met Grijze Gors als kers op de taart

Begin april was het "Uilenbal" met twee soorten: jonge Bosuiltjes in een van de Haagse parken en een Velduil begin van de avond in het Bentwoud.

Jonge Bosuilen Den Haag, 10-04-2017

Velduil Bentwoud, 14-04-2017

Op 21 april ben ik Lentevreugd tussen Wassenaar en Katwijk ingewandeld om daar wat te gaan vogelen. Direct werd ik gelokt door de onmiskenbare zang van de Sprinkhaanzanger, waarvan er bij nadering meerdere exemplaren in het gebied bleken te zitten. De vogels, die nog niet zo lang uit hun overwinteringsgebieden in Afrika waren teruggekeerd, reageerden vrijwel continu op elkaar.
Dit was de kans, om er een goed op de foto te krijgen. Het werd toch nog een exercitie van bijna twee uur, omdat ze zich maar af en toe goed lieten zien, maar uiteindelijk lukte het dan toch.

Sprinkhaanzanger Lentevreugd Wassenaar, 21-04-2017
De laatste week van april ben ik met mijn vrouw Annemiek een weekje naar de Hünsruck geweest.
De Hünsruck ligt onder de Moezel en grenst dus aan de zuidzijde van de Eifel. Wij verbleven die week in een prima appartement, in een landelijk gelegen dorpje genaamd Merschbach. Het ligt niet ver van Duitslands oudste stad Trier (met de Romeinse Porta Negra, daterend uit de tweede eeuw) en ook Koblenz gelegen aan de Rijn op het punt waar de Moezel met die rivier samenkomt, is goed te bereiken.
Merschbach
Kramsvogel op akker omgeving Berglicht
Goudvink vrouwtje in de buurt van Gräfendhron
Het wemelde in de vallei van ons dorpje werkelijk van de Goudvinken. Het was een feest om ze zo vaak te horen en te zien. Helaas werd ik aan het einde van onze vakantie week door dorpsbewoners geroepen bij een dode vogel: het bleek om zelfs twee tegen een serreruit verongelukte Goudvinken te gaan. Ik heb wat tips gegeven hoe dit mogelijk voorkomen kan worden en daarna de beide ongelukkige mannetjes begraven bij de beek.
"Gesneuvelde" Goudvinken Merschbach
Goudvink man Merschbach, Hünsruck
Vos ergens tussen Merschbach en Morbach
Zwarte ooievaars boven de vallei van Merschbach
Grote Gele Kwikstaart bij een beek in het bos voor Berglicht
In het beekje net voorbij Gräfendhron, op een paar km van Merschbach, zag ik in de buurt van de watermolen plots een Waterspreeuw. Het is een idyllische plek, die ik die week een paar keer heb bezocht, maar waarbij de Waterspreeuw zich slechts eenmaal heel kort liet zien. Tot echter op de voorlaatste ochtend van ons verblijf, ik iets na 7.00 uur de vogel aantrof bij de waterval.
De waterval had ik al eerder gefotografeerd, een beetje spelend met wat langere sluitertijden. Voor de naar nu bleek, Roodbuikwaterspreeuw, moest ik veel behoedzamer te werk gaan. Gelukkig bleef hij zitten, balancerend op de punt van een stok en toonde soms heel even in een flits zijn witte oogleden.
Waterval voorbij Gräfendhron
Roodbuikwaterspreeuw Gräfendhron, Hünsruck
Oranjetipje bij Gräfendhron
Wat vogels betreft had ik slechts één uitdrukkelijke wens en dat was om nu toch echt eens een Grijze Gors voor de lens te krijgen. Ik had me goed voorbereid en informatie opgevraagd bij Johan van der Louw over de locatie in het Ahrdal en in mijn Duitse vogelboeken ook nog diverse mogelijke broedlocaties gevonden, die wat meer bij ons vakantieadres in de buurt lagen.
De eerste poging bij Schlossbockelheim niet ver van Bad Kreuznach, langs de wijnhellingen van het riviertje de Nahe, liep op niets uit. Trouwens niet echt aan te bevelen, het beklimmen van zo'n droge steile wijngaardhelling met statief en al je foto apparatuur. Het afdalen moest uiterst behoedzaam. omdat je bijna nergens grip had.


De tweede locatie iets boven Boppard, langs het Bopparder Hamm Wein lehrpfad, was raak.
Boppard ligt aan de Rijn op zo'n 15 km onder Koblenz. De locatie was perfect aangegeven in mijn Duitse vogelboek, alleen de helling opkomen was een ander verhaal.
De Rijn bij Bopparder Hamm, met geheel links de Grauwe Gors locatie
Vanaf het parkeerplaatsje was het een korte wandeling over een smal asfaltweggetje langs de muren van de wijngaarden. Wat hogerop hoorde en zag ik wat zangvogels, zoals de Zwartkop. Als je een deels overwoekerd oud stenen trapje opklom, stond je echt onderin de wijngaard. Daarna liep de helling met wijnranken zo'n 60% stijl omhoog, tot een klein rotsmassief met veel struiken, boompjes en planten. Ik dacht gorzen te zien en te horen, maar kon onmogelijk hoger klauteren. Na een korte afweging besloot ik te tapen: iets wat ik zelden doe, omdat je de vogels er feitelijk mee voor de gek houd, maar in dit geval wilde ik kijken of het werkte. En warempel, het wonder geschiedde: er kwam een vogel in beeld, eerst nog achter wat blaadjes, maar kort hierna geheel vrij. Het was een fraai getekend mannetje, dat er lustig op los zong.
Grijze Gors Bopparder Hamm, 27-04-2017

Op de foto hierboven, was de gors even naar de onder mij gelegen wijngaard gevlogen, wat wel een apart sfeertje gaf. Ik tapte nog een paar keer, maakte daarbij nog snel een serie foto's, dankte de Grijze Gors oprecht voor zijn geweldige medewerking en daalde voorzichtig weer af naar de weg.
Grijze Gors locatie Bopparder Hamm
Grijze Gors Bopparder Hamm, 27-04-2017
Alles bij elkaar een prachtige week bij onze gastvrije oosterburen. In de week die wij er verbleven, was er ook nog steeds nachtvorst. Die nachtvorst is helaas vanaf midden april zo langdurig geweest, dat veel bloesem kapot gevroren is en de wijnoogst in bepaalde gebieden bijna volledig mislukt is.

Een aantal zeldzaamheden volgen spoedig in een nieuw blog.

3 opmerkingen:

Maria zei

Tjonge wat een mooi gebied en wat een mooie soorten heb je afgelopen tijd gezien. Prachtig die uilen en sprinkhaanzanger, maar ook de grote gele kwik en de goudvink, super! Ook een mooie foto van het oranjetipje ,et mooi gespreide vleugels. Maar ik zie twee kersen o de taart: De roodbuikwaterspreeuw, (pffft, wat een gave soort!!!) en de grijze gors, Jeeetje wat is die mooi!!! Hele puike jaloersmakende platen.
groetjes,
Maria

Frans zei

Nou John, je hebt weer een mooi blog in elkaar gezet. Prachtige overzichtsplaten uit Duitsland. Die uiltjes zijn heel fraai evenals die roodbuikwaterspreeuw! Maar wat voor mij de show steelt is die grijze gors die we in Frankrijk hebben gemist en die jij nu schitterend in beeld hebt gehad. Prachtig!
Groeten
Frans

Wim van Yperen (kiekjesdief.nl) zei

Nou inderdaad John, een prachtige vangst dit keer. En over dat 'tapen' zal ik mijn mond houden tegen je Bird-alert-collega's... ;)