zaterdag 15 april 2017

Welke vogels kwamen de winter door en welke niet?

Voor de IJsvogels was het wel even opletten deze winter, maar echt strenge vorst is er niet geweest.
Een aantal sloten en plassen waren slechts voor een korte periode dichtgevroren, met nog voldoende open stukjes water waar deze vogels naar kleine visjes konden duiken.
De licht getinte IJsvogel ofwel "de Witte" bij een slootje in de Haagse wijk Mariahoeve, heb ik voor het laatst op 30 december vorig jaar gezien. Op oudejaarsdag is de vogel niet meer gezien door Bert, de bewoner die aan de slootkant woont en met name Piet van Gemerden, Jan den Hertog en mij steeds gastvrij onthaalde. Mogelijk is het vuurwerklawaai er de oorzaak van, of wellicht de naderende koude periode. Feit is, dat nadien deze Bruin-mutatie IJsvogel (zie voor informatie hierover mijn Blog van 20 november), niet meer gezien is. Hieronder nu een serie foto's van deze wel heel bijzondere en dus zeer zeldzame IJsvogel.

Witgetinte IJsvogel met stekelbaarsje
IJsvogel Mariahoeve 5-12-2016
IJsvogel Mariahoeve 30-12-2016
Laatste opname van "de Witte" op de middag van 30 december 2016
In de Brabantse Biesbosch streek deze winter een Mongoolse Pieper neer. Ik dipte samen met Frans de vogel op maandag 9 januari. Frans had hem daags er na. Ik kon niet eerder dan donderdag 12 januari, maar toen was het ook wel raak: eerst op de zang geattendeerd door een andere waarnemer, waarna wij de vogel kort hierna zagen invallen op de dijk.
Het hoge gras waartussen hij foerageerde, maakte het nog knap lastig om een acceptabele foto te maken. Deze vogel bleef hier overwinteren en is tot op vandaag nog steeds aanwezig.
Verder zat het die dag ook nog behoorlijk mee, met een jonge Reegeit, die zelfs het water in sprong en naar de overzijde van een brede kreek zwom. Een Waterpieper werkte ook prima mee, evenals een fraaie Grote Zilverreiger.
Mongoolse Pieper, Brabantse Biesbosch 12-01-2017
Waterpieper, Brabantse Biesbosch 12-01-2017
Grote Zilverreiger, Brabantse Biesbosch 12-01-2017
Zondagochtend vroeg, ging ik samen met Wim Kolber naar Barendrecht. Martin van der Schalk had daar twee dagen eerder in een woonwijk een Oostelijke Zwarte Roodstaart gevonden. De vogel bleek toen wij hem uiteindelijk zagen, nog meer verzwakt dan op de foto's van zaterdag al te zien was.
Het was voor mij de eerste keer, dat ik deze ondersoort van Zwarte Roodstaart zag, maar ik werd er niet vrolijk van. Het is gewoon treurig om zo'n fraai vogeltje met een plakkerig verenkleed te zien en iets later ook nog te horen piepen bij het ademhalen.
Nee die zou de volgende dag vermoedelijk niet halen. Ergerlijk was daarnaast de meute hijgende fotografen, die doodleuk voortuintjes van woningen inliepen, om op een paar meter het zieltogende beestje vast te leggen. Op een gegeven moment werd mij dat echt te veel en heb ik een ons bekende erg opdringerige fotografe gesommeerd terug te treden en afstand te bewaren. We zijn toen weg gegaan en nog even bij het Buffelkopeendje op de plas langs geweest, die hier nu al voor het 12e jaar overwintert.
Oostelijke Zwarte Roodstaart, Barendrecht 15-01-2017
De tweede helft van januari werd het zowaar toch nog een beetje winter. Bij mijn zoektocht naar de Ruigpootbuizerd van Zevenhuizen (zie Blog van 7-2-17 Noordelijke bezoekers), zag ik op het ijs een eerste winterslachtoffer.
Even later trof ik dit mannetje Smient, voorzichtig schuifelend over de ijsvloer.
Smient, polders rondom Zevenhuizen 27-01-2017
De beide Dwerggorsjes bij Noordwijk,  kwamen de winter prima door en zijn nog steeds niet vertrokken naar het hoge noorden. Het zou wel heel apart zijn, wanneer ze hier zouden gaan broeden.
Ik denk dat hun inwendige klok binnenkort echter wel zal aangeven, dat ze nu echt voort moeten maak naar hun broedgebied.
Dwerggors, Noordwijk 31-01-2017
De al in een eerder Blog beschreven en geportretteerde Grote en Kleine Burgemeesters, wisten ook prima aan voedsel te komen gedurende de korte winterperiode. Het waren met name de Grote Burries, die met hun indrukwekkende snavels de onder het zand verdwenen zeesterren en oesterschelpen wisten op te diepen.
Grote en Kleine Burgemeester, Scheveningen 03-02-2017
Pontische meeuw, Scheveningen 03-02-2017
Vogelaars bij Burgemeesters (2e van links Garry Bakker), Scheveningen 03-02-2017
>
Grote Burgemeester, Scheveningen 10-02-2017
Burgemeester laat zien wie de baas is
Zeer fraai getekende Kleine Burrie, Scheveningen 10-02-2017
Tien februari in de vroege ochtend, ging ik voor een vervolgbezoek aan de Burgemeesters eerst bij de Siberische Taling langs voor een hopelijk betere foto. Deze fraai getekende eend uit Oost Siberië zat geregeld ver weg in de sloot en soms verstopt achter een paar Smientjes.
Uiteindelijk lukte het toch, om een aanvaardbaar plaatje te maken. Het was trouwens behoorlijk koud geweest die nacht: er stond een straffe NO wind, de kleine slootjes waren dichtgevroren en de nacht had zijn tol geëist.
Blauwe Reiger, Noordwijk 10-02-2017
Canadese Gans, Noordwijk 10-02-2017
Siberische Taling, Noordwijk 10-02-2017
Onderweg van Noordwijk naar Scheveningen, ben ik samen met een jonge vogelaar uit Zeewolde (ik had de jongeman een lift gegeven, zodat hij veel sneller bij de Burgemeesters kon zijn), nog even gaan kijken naar mogelijke IJsvogels bij Katwijk. Gelukkig vonden wij een vissend vrouwtje, dat een duinwater beekje had uitgekozen met snel stromend water: die ging het ook wel redden deze winter.
IJsvogel, Noordwijk 10-02-2017
Op 17 maart j.l. ontdekte ik tussen Bleiswijk en Benthuizen dit koppeltje Patrijzen.
De soort staat inmiddels op de rode lijst vanwege de enorme teruggang de laatste decennia.
Gelukkig zijn er nu drie terreinen aangewezen in Zeeland en Noord Brabant, waar kruidenrijke en gevarieerde vegetatie wordt aangelegd, een biotoop waar Patrijzen zich goed thuis voelen.

Patrijzen, Bleiswijk 17-03-2017
Tot slot twee foto's van een jonge Kraanvogel (2e kalenderjaar) bij Delfgauw.
Tja, dan kom je als jonge eerste jaars vogel zo prima de winter door in de Spaanse Extremadura, je komt ook nog veilig de Pyreneeën over, maar dan raak je op weg naar zuid Zweden, of Polen je familie kwijt. Wat nu te doen? Al je familie leden zijn al door, dus aanhaken bij zo'n groep gaat hem niet meer worden. Maar het komt vast goed, vertrouw maar op je inwendige kompas, dan redt je het best wel. Goede reis Kraanvogel, je tussenstop hier tussen Delfgauw en Oude Leede was voor ons vogelaars een mooie verrassing.
Kraanvogel polders Delfgaauw, 31-03-2017

6 opmerkingen:

 1. Je maakt wat mee als vogelaar. Mooi vastgelegd en leuk gerapporteerd! Het wordt nog wel eens wat met jou als 'blogger'. Nu alleen nog wat frequenter!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ha, we doen ons best Wim om er wat leuks van te maken. Het verhogen van de frequentie blijft nog wel een uitdaging, maar staat altijd wat op gespannen voet met behoud van de kwaliteit bij mij: ofwel ik besteed liever wat meer tijd aan het fine tunen van de foto's, dan dat ik ze er zo maar op zet. Dank voor je aardige commentaar en zoals je zag, had jij de Siberische Taling wat mooier in beeld. Grt, John

   Verwijderen
 2. Hoi John, prachtige serie laatje hier weer zien. Echt hoge kwaliteitsplaten met allemaal hun eigen verhaal. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ha Ben, dank voor je reactie. Wim heeft wel gelijk natuurlijk, het mag wat frequenter, maar ik ben geloof ik veel liever in het veld. Maar goed, als de opnames dan klaar zijn en ook nog goed gelukt, geeft dat natuurlijk weer wel een extra drive.
   Dit voorjaar toch maar eens echt werk maken van een nest met Zwarte Spechten, ciao, John

   Verwijderen
 3. Ha die John, nu pas deze prachtige serie gezien. Google ziet je berichten voor reclame aan .. Maar goed, ere wie ere toekomt! Groet, David

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hallo John, eindelijk de "vreemde" ijsvogel maar geblogd. Geweldig geplaat hoor. Je andere soorten staan er ook prachtig bij. Je hebt een tijdje over dit blog gedaan en nagedacht en foto's bewerkt, maar dan is het meteen ook een blog vol info en mooie platen. Gefeliciteerd John.
  Hartelijke groet
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen