donderdag 15 december 2016

Roodbruine herfstkleuren in beeld

Op 26 september trof ik drie Zwarte Ibissen aan bij Berkel en Rodenrijs in de Nieuwe Droogmaking.
Hier een foto van twee vogels bij laat middaglicht. Zwarte Ibis is een prachtige vogel, die met name broedt in landen rond de Middellandse Zee en van dichtbij een purperrood en kopergroen verenkleed toont.
Zwarte Ibissen, Berkel en Rodenrijs 26-09-16
Dinsdag 4 Oktober was ik voor een workshop in Rotterdam Zevenkamp, toen er net tijdens de lunch, een aantal DBAlerts binnen kwamen over een mogelijke Kleine Sprinkhaanzanger op de 2e Maasvlakte langs de Prinses Maxima weg. Direct na afloop van de workshop bijeenkomst belde ik Marijn Hoogteijling die al ter plaatse was: ja ik moest direct komen, zeker als ik fotospullen bij mij had (dat was heel toevallig ook zo) en "iedereen was er, of was onderweg" aldus Marijn.
Nou dan het gas er maar op en ruim een half uur later sloot ik bij de meute aan, voor een soort die naar 's avonds pas bleek (na nadere bestudering door de kenners van de vele gemaakte foto's), een.....gewone Sprinkhaanzanger te zijn: gefopt allemaal! Tja een gewone, die had ieder van ons wel een of meerdere keren op zijn/haar lijst staan. Toch was het een leuke twitch, waarbij de vogel prachtig te volgen was, kruipend en skulkend tussen en in de helmgraspollen en soms tussen de benen van de waarnemers door.


Roland en Rinse hebben kennelijk al zo hun bedenkingen
Sprinkhaanzanger 2e Maasvlakte, 04-10-16
Sprinkhaanzanger 2e Maasvlakte, 04-10-16
Op 7 Oktober ben ik op zoek gegaan naar een jonge Roodpootvalk in het binnen duingebied bij Castricum aan Zee. Ik vond de vogel uiteindelijk jagend op libellen boven het Hoefijzermeer. Het was nog een hele toer, om met statief, camera en fiets bij de hand op een plek te komen, waarbij ik de zon schuin achter mij had. Uiteindelijk lukte het om een paar opnames te maken net voor de valk inviel op een plek buiten ons (er waren inmiddels meerdere waarnemers) gezichtsveld.

Juveniele Roodpootvalk,  Hoefijzermeer, 07-10-16
Roodpootvalk jagend op een libel 
Hebbes!
Roodpootvalk juveniel, Hoefijzermeer,  07-10-16
10 Oktober ben ik in een impuls naar de NO kant van het Oostvoornse meer gereden, waar een jonge
Roodkopklauwier werd gemeld. De vogel bleek ter plaatse in een fraaie omgeving, die mij wat deed denken aan Lentevreugd bij Wassenaar: verschraalde stukken grasland met bijbehorende planten en een afwisselend geheel met duindoorn, meidoorn en vlierstruiken. Ofwel, ideaal jacht- en rustgebied voor een Klauwier.

Roodkopklauwier, Oostvoornsemeer, 10-10-16
Roodkopklauwier met Wesp
Jonge Roodkopklauwier Oostvoornsemeer, 10-10-16
Tussendoor leverde een rondje langs Scheveningen haven, nog wat leuke waarnemingen op.
Het Zwarte Zee-eendje was keurig door de rui heen gekomen, een koppeltje Zwarte Roodstaarten was druk met elkaar in de weer aan het begin van het zuider havenhoofd en de jonge Zilverplevier beproefde nu de blokken aan de noordzijde.
Zwarte Zee-eend Scheveningen, 11-10-16
Zwarte Roodstaart, Scheveningen, 11-10-16
Jonge Zilverplevier, Scheveningen, 11-10-16
Tot slot van deze herfstcollage een serie foto's van een Steppekiekendief, die de tweede helft van oktober te zien was bij Lentevreugd tussen Wassenaar en Katwijk.
Op een van de eerste ochtenden na de ontdekking, liep ik samen met René van Rossum en Sjaak Schilperoort in de schemering het veld in, gevolgd door Frans, die vanuit 's Gravenzande ook een kijkje kwam nemen.
Luuk Punt was er al en zag na een paar minuten de Steppekiek opvliegen en weer iets verder invallen.
Onder aanvoering van René sneden wij iets af, door plas-dras gebied en kwamen toen bij het doorgaande pad midden op het terrein. "Daar zit ie, tegen het riet aan" zei iemand: en ja warempel, daar zat het beest met de borst naar ons toe gekeerd, op nog behoorlijke afstand.
Steppekiekendief Lentevreugd, 18-10-16
Een toast met de koffie van Luuk op deze mooie waarneming
Bij een derde bezoek op zondag 23 oktober was Lentevreugd veranderd in een betoverend mistig landschap, na een heldere nacht met lage temperaturen.
De eerste roofvogel die na enige uren goed in beeld kwam, was niet de Steppekiek, maar een vrouwtje Blauwe kiekendief. Kort hierna liet de Steppekiek zich gelukkig ook mooi zien.
Blauwe kiekendief Lentevreugd, 23-10-16
Steppekiekendief met prooi, Lentevreugd 23-10-16
Begin van de middag besloot ik samen met Bart van Beijeren wat verder het gebied in te trekken, richting de plasjes waar al enige tijd een Koereiger zich ophield in de buurt van een kudde Konikpaarden. Een fotograaf, die de Koereiger wilde vastleggen, stootte ongewild de Steppekiek op en de jonge vogel uit Kazachstan, of een van de omringende landen, vloog onze kant op.
De vogel kwam prachtig in beeld, waarbij de donkere boa, de lichte halsring en de oranjerode borst fraai te zien waren, evenals het donkere "boevenmasker": wat een gaaf beest!
Daarmee tevens een mooie afsluiting van deze herfsteditie.
Steppekiekendief, Lentevreugd, 23-10-16

4 opmerkingen:

 1. Tjonge, jij komt nog eens ergens (grinnik) Maar....weer supergave soorten. Zoals de steppenkiek en de roodpootvalk, dat zijn toch hele grote kersen op de taart.De foto's van de Blauwe kiekvrouw zijn ook erg fraai. Maar ik val helemaal voor je juv. Roodkopklauwier...wat een dotje.Ook een mooie header met die Jan van Genten plaat!
  Alvast een fijn weekend,
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hallo John, leuke soorten en belevenissen die voor mij ook heel herkenbaar zijn... Het fotograferen van top soorten blijft toch altijd een leuke spannende opgave waar je goed in bent geslaagd. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie herfst-compilatie zo John. Daar zal je vast wel tevreden over wezen. En ik zag dat je het plaatsen van een nieuwe headerfoto goed is afgegaan.
  Groet,
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een mooi aangepast blog met zeer herkenbare momenten John.
  Prachtige platen die roodpootvalk de steppekiek en de juveniele roodkopklauwier steken eruit. Mooie sfeerplaatjes maken je roodbruine herfsttintenblog compleet. Mooi blog John.
  Hartelijke groet
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen