vrijdag 9 december 2016

Blauwstaart achter de Atlantic Wall

Frans belde mij dinsdagochtend 6 december op, of ik zin had om mee te gaan naar de Blauwstaart in de Pan van Persijn in de buurt van de Atlantic Wall.  Nu had ik voor die ochtend andere plannen, maar besloot uiteindelijk om Frans toch te vergezellen: het zou dan mijn derde Blauwstaart worden.
Al vrij aan het begin van de wandeling kwamen wij René van Rossum en Luuk Punt tegen (René was al bij het eerste schemerlicht gaan kijken en vond de vogel, op de via Facebook daags ervoor gemelde plek). Bij aankomst in een mooi binnenduin landschap, met rijp op de grond en de lage takken van de bomen en heesters, was er al een aardige groep belangstellenden, die met de minuut grote werd.

Gelukkig liet de vogel zich vrij snel, zij het op enige afstand tussen allerlei takjes door, goed zien. Op bepaalde momenten was de jonge Blauwstaart even vrij in beeld en kwam hij ook dichterbij.                    
Blauwstaart, Pan van Persijn, 06-12-2016
Het werd steeds meer passen en meten tussen de vele liefhebbers, die allemaal probeerden een foto te maken van deze bijzondere bezoeker uit het hoge noorden. Blauwstaart broedt in NO Finland en Siberië en overwintert in ZO Azië. Het zijn voornamelijk jonge vogels die hier gezien worden. Opvallende kenmerken behalve de blauwe staart, zijn de sterk begrensde witte keelvlek, witachtige oogring en de oranje gekleurde flanken. Verder trekt de vogel vaak met zijn/haar vleugels en staart.
Frans is happy met zijn eerste Blauwstaart
Beide volgende foto's heb ik bijgevoegd als sfeer impressie: ik zag de vogel te laat in de vork van de tak zitten, ook al omdat hij toen met zijn rug naar ons toe zat en er nogal wat gedrang ontstond.
Op  de volgende foto zijn mooi de verschillende andere kenmerken te zien, zoals de witte oogring en de mooi begrensde lichte kin.
Blauwstaart, Pan van Persijn, 06-12-2016
Als hij weer even genoeg van ons had, of aan de aandacht van een pesterige Roodborst wilde ontsnappen, dook hij het naaldbomen perceeltje in.
Tot slot voeg ik nog vier foto's toe van mijn twee eerdere Blauwstaart waarnemingen: Het betreft de door Leo Boon ontdekte vogel bij Zandvoort, in januari 2007 en de vogel van Noordwijk op 10 april 2015 langs het fietspad naar Katwijk.
Blauwstaart, Zandvoort, winter 2007
Blauwstaart, Zandvoort, winter 2007
Blauwstaart, Zandvoort, winter 2007
Blauwstaart, Noordwijk, 10-04-2015
Uiteindelijk was het toch wel weer erg leuk, om deze fraaie soort van zo dichtbij weer eens te zien.

6 opmerkingen:

 1. Hoi John,
  Toe maar schep maar lekker op over DRIE maal de blauwstaart gezien!!! Ik heb ooit een glimp gezien en een minkukelfoto......(grinnik) Het is en blijft een heel leuk vogeltje en toch heel leuk dat je er weer (!) eens naar toe bent gegaan ;-))) Leuke sfeerfoto's ook.
  Fijn weekend en tot ziens in het veld ergens
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Nou ja, hoe kan dat nu weer Maria; de soort is echt meedere keren te zien
  geweest de laatste paar jaar. Voor jou waarschijnlijk te ver weg in
  den lande en ook kort ter plaatse.
  NB de Zandvoort vogel was bijna twee maanden twitchbaar.
  Dank voor je reactie, groetjes, John  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi John
  Mooie opnames heb je van de Blauwstaart, wij waren pas in de middag daar en ander licht, voor mij 'n nieuwe soort in Nederland, heb hem 1 x in Finland zien wegvliegen.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi blog John ik zie ons inderdaad nog staan tussen al die andere fotografen, het was dringen geblazen toen de vogel te voorschijn kwam. Je hebt er een paar mooie shots bij zitten en leuk dat je als vergelijkingsmateriaal die blauwstaart van Zandvoort er bij hebt gedaan.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuke serie John. Ze staan er "gekiekt" op.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dank voor jullie reactie, Loes, Frans en Jan.
  Ja Frans, zo'n archief is best wel handig en ook leuk om foto's van jaren geleden weer eens te zien.
  NB heb net een nieuwe Header foto geplaatst. Is van mijn Schotland blog in wording: Jan van Genten, als pubergroep bij elkaar voor Bass Rock.
  Groeten, John

  BeantwoordenVerwijderen