zondag 30 oktober 2016

Bergheggenmus op de Maasvlakte: wat een knaller!

Vrijdagochtend 21 oktober, had ik al heel vroeg Annemiek en Mirte naar Den Haag CS gebracht voor een familie uitstapje met louter dames naar Berlijn. Ik stond rond 9.00 uur nog een kleine strijk weg te werken, toen ik een DBAlert binnen hoorde komen en binnen een minuut een App'je, dat van Frans bleek te zijn "Ga je mee naar de Maasvlakte voor de Bergheggenmus?" Luidde de tekst. Allemachtig, de soort waar wij als vogelaars de laatste tien dagen zo naar uitkeken, vanwege de enorme influx van de soort bij de meeste ons omringende met name noordelijke landen. Dit zou eindelijk dan de eerste voor Nederland zijn. "Mozes, ik kom er aan" antwoordde ik Frans. Stress al om, stekker uit stopcontact getrokken, snel alle vogelspullen bij elkaar gezocht en jemig dacht ik, Wim en Harriet:
direct gebeld. Ze wilden heel graag mee:"OK, dan hebben jullie tien minuten." Hierna Frans in
's Gravenzande opgepikt en plank gas via het pontje bij Maassluis, naar de voormalige vuurtoren-vlakte op de Maasvlakte.
De eerste vogelaars waren er al en met de minuut werd de groep als maar groter. De vogel was echter uit beeld, maar was in een ander duindoorn-struweel ingevallen, aldus de ontdekkers van de Bergheggenmus, Jurriën van Deijk en Jacob Lotz. Na een kleine drie kwartier wachten, werd besloten de bosjes te doorzoeken, om te zien of de vogel er nog daadwerkelijk in zat. De zoekactie bleek negatief en de stemming raakte ietwat bedrukt: want waar was deze uiterst zeldzame heggenmus naar toe gevlogen.

Net toen ik met Frans, Harriet en Wim wilde gaan afstemmen, waar wij zouden gaan zoeken, klonk er gebrul vanaf de plek, waar de auto's geparkeerd stonden: Hij was in beeld!
Allemachtig, nu was het ieder voor zich en zo snel mogelijk bij de plek zien te komen, waar de vogel gezien werd. Dat viel nog niet mee met mijn statief en zwaarste lens, over een veld vol gaten van de konijnenholen. Uiteindelijk bereikte ik de locatie: hij zat n.b. in de greppel onderaan de dijk en dus niet ver van het water af, iets wat ik al vermoedde (ik had zelf bij de nieuwe stuifdijk langs het water willen gaan zoeken, maar hij zat dus nog aan deze kant). Het kostte nog de nodige moeite, om tussen de vele verhitte koppen van de al maar aanzwellende meute, een plekje te vinden waar ik de vogel in beeld kon krijgen. De gedachte dat hij hoog weg zou vliegen zonder dat ik hem gezien zou hebben, zou werkelijk ondraaglijk zijn. Opeens zag ik iets geels met zwart, achter de dichts bijzijnde planten- en kruidenrij: het was hem, de Bergheggenmus, maar hij kwam er jammer genoeg net niet uit.
Eerste glimp van de Bergheggenmus
Het eerste uur was de vogel, vermoedelijk door het inmiddels enorme aantal belangstellenden, vrij onrustig. Hij vloog een paar keer op, maar keerde toch steeds terug naar de greppel, om daar verder te gaan met foerageren.

Bergheggenmus vliegt op uit de vegetatie in de greppel.
De meute op de dijk, met Wim en Bas vd Burg er naast, negende en tiende van rechts
Het bleef erg lastig, om de vogel goed in beeld te krijgen, waar bij uiteindelijk toch een plekje bovenop de dijk, de beste kans gaf, om hem af en toe vrij te zien. Zo vertelde Wim mij, dat hij hem bij een konijnenholletje heel fraai had kunnen zien.
Maar, daar was ie dan opeens heel even: na minuten lang, vrijwel onzichtbaar, diep in de vegetatie te hebben rond gescharreld, kwam hij er toch een of twee seconden uit en vloog weer op. Net genoeg voor twee snelle foto's.
Bergheggenmus, Maasvlakte 21-10-2016
Nadien kon ik gelukkig toch nog een paar redelijke opnames maken en de vogel ook wat beter bekijken.
Bergheggenmus maakt sprongetje
Bergheggenmus tussen takkenspel
Warempel toch nog een paar foto's, waarop de vogel helemaal vrij in beeld is: iets wat de eerste uren van deze twitch, niet mee viel gezien de enorme drukte en het skulkerige en onvoorspelbare gedrag van de vogel.

Bergheggenmus, Maasvlakte 21-10-2016
Ben van den Broek, sloot wat later aan vanwege een afspraak, maar kreeg de vogel vrijwel direct vrij in beeld. Iets, wat later die middag na ons vertrek, nog een paar maal is gebeurd. De vogel leek te gaan slapen op de locatie, maar werd de dag er na, tot grote teleurstelling van velen, niet meer terug gevonden.

Waarnemers aan de parkeerzijde van de greppel, met Ben derde van rechts.
Bergheggenmus, met dank aan Ben voor zijn aanwijzingen bij deze opname
Ik  was aardig brak, na zo'n lange dag, maar wat een mega soort! Meer dan voldaan reden wij met zijn vieren weer huiswaarts. Nou, vooruit dan maar, omdat het zo'n zeldzame en fraaie soort is en de eerst twitchbare voor Nederland, nog een laatste foto.
Bergheggenmus, Maasvlakte 21-10-2016

10 opmerkingen:

 1. Pfffft!! Gaaf verhaal, het pakte me gelijk, alsof ik er zelf liep te zoeken ;-)) Maar dat was niet het geval en de volgende dag was ie dus idd weer verdwenen. Wat een sfeer, en wat een platen kon je maken! Ik vind het een prachtig vogeltje. Gefeliciteerd met deze bijzondere Lifer!
  Groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Maria,
   Tja, jammer genoeg maar een dag twitchbaar.
   Was enorm hectisch, maar wel weer een prachtige belevenis.
   HGR, John

   Verwijderen
 2. Mooie prenten John. Die maak je maar een keer in je leven! Gefeliciteerd.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank Wim, sorry voor late reactie: ben vandaag de dag meer in het veld dan achter de
   PC -:)

   Verwijderen
 3. Wat een dag hè. Werkelijk onvergetelijk. Ik de meute nog uit het veld rennen op weg naar de stuifdijk voor een glimp van deze vogel.
  Wij wat voorzichtiger i.v.m. de vele konijnenholen. Het was spektakel! En wat hebben we geluk gehad dat hij er de hele dag heeft gezeten zonder ook maar echt weg te vliegen!
  Je hebt er een mooi verhaal van gemaakt en voor mij zéér herkenbaar. En je foto's zijn echt goed gelukt. Complimenten John.
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Frans, merci! Ja was echt top. Ik heb Martijn Hoogteijling nog een foto gestuurd waar hij peinzend op staat achter zijn statief, net nadat de duindoorn doorzoek actie negatief was: met een blik van "wat nu?" En kort daarna dus die oerkreten van de parkeerplek toen ze hem terug vonden. Martijn zei mij later: "John daar praten we jaren later nog over."

   Verwijderen
 4. Hoi John
  Je heb weer geluk gehad dat je hem vrij kon fotograferen staat er mooi op, maar wat 'n drukte.
  Groetjes Loes

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Loes, het was echt "a hell of a job" om hem met die hele hijgende meute, goed in beeld te krijgen. Bart van Beijeren, die einde middag kwam, kreeg hem op een presenteerblaadje. Groetjes, John

   Verwijderen
 5. Kwam net thuis van Texel voor de Blauwstaart, die er dus niet meer zat. En we misten dus ook de topper van het jaar op de Maasvlakte. Soms zit het tegen.
  Gr. André Kommer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo dan André, da's knap balen: maar jullie hebben een Balkansperwer (inclusief kleine nekverrekking naar ik begreep), die missen wij dus nog: keep up the spirit,
   HGR, John

   Verwijderen