donderdag 25 augustus 2016

Zwarte Ooievaar en de flashback van een Maraboe

Vrijdagavond 19 augustus stuurde Maria, de zus van Frans, mij een erg fraaie foto van een juveniele Zwarte Ooievaar bij Driebergen.
De volgende ochtend het zwemmen maar laten zitten en in de ochtend schemer naar Driebergen gereden. De Ooievaar zou zich bevinden bij een nieuwbouwwijk vlakbij de Engweg, waar onze vrienden Arthur en Minny wonen. Het kostte mij al met al ruim een uur voordat ik de vogel vond. Hij kwam langzaam door het kreekje, dat achter de woningen langs loopt, al foeragerend op mij toe gelopen. Iets eerder had ik hier trouwens al een IJsvogel gehoord en zien landen op een paaltje.
 
De vogel bleek echter drijfnat, door een bad wat hij 's ochtends vroeg moest hebben genomen en mogelijk ook door de hevige en langdurige regenval die nacht. De jonge vogel liep vlak voor mij de kant op en liep toen rustig richting de woningen, naar een kleine ruigte tussen twee woonblokken in.
Zwarte Ooievaar, Driebergen, 20-08-16
</
Bij het zien van deze drijfnatte vogel, kreeg ik een flashback van een prachtige film over Flamingo's bij het Tanganyika meer in Afrika, die ik jaren geleden op de tv zag: toen de meeste vogels al waren vertrokken en de droogte toesloeg, bleven er nog een paar verzwakte dieren achter. Van opzij kwam er toen langzaam een Maraboe het beeld inlopen. Met enig gevoel voor drama zij de commentator toen met een lage stem - "Here comes the undertaker" - hier komt de begrafenisondernemer. Nou die wist wel raad mat die verzwakte Flamingo.
Zwarte Ooievaar, Dreibergen
Onze jonge Zwarte Ooievaar maakte echter een verre van agressieve indruk, maar oogde eerder wat versuft/verzwakt. Hij was inmiddels op het kleine perceeltje tussen de woonblokken gearriveerd, net trouwens als een aantal andere vogelaars. Arthur, die ik had gebeld, kwam ook even kijken en ik sprak met hem af, om straks even langs te komen voor een kop thee. De vogel bleef maar staan suffen en zag er nog steeds erg "verzopen" uit: ik besloot een hulplijn in te roepen en belde Maria.
Zij belde vrij snel terug na overleg met haar Utrechtse App-groep. Geen zorgen, dit beeld had men kennelijk al eerde gezien, de vogel zou langzaam aan opdrogen en dan actiever worden.
Nou mooi moment om even naar de Engweg te rijden en bij Arthur op theevisite te gaan (nee ik ben niet van de koffie, maar wel af en toe een cappuccino/latte machiato -:)
Na een uurtje weer terug en warempel, hij was al aardig aan het opdrogen. Inmiddels was Bas van Gennip uit Den Haag, samen met een vriend ook komen kijken naar deze vogel.

Zwarte Ooievaar, Driebergen

Bas samen met een andere waarnemer genietend van deze jonge vogel


Zwarte Ooievaar, Driebergen 20-08-1
Zwarte Ooievaar Driebergen, klik op een willekeurige foto voor een vergroting
Op het laatst leek deze jonge vogel aan te gaan bellen bij de eerste de beste woning. Je kunt het natuurlijk ook gaan overdrijven,  maar weer een heel aparte waarneming en dat ook nog eens in Driebergen.
Veel dank aan Maria van Antwerpen voor haar prima tip en hulp in deze.

6 opmerkingen:

 1. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooie blog met ongelofelijk mooie foto's van deze fraaie jonge Zwooi!! Hij is alweer op doortocht richtig Afrika... gelukkig. Jammer voor Frans, die was te laat. En graag gedaan:-))
  groetjes,
  Maria

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo John, prachtige serie van een zeer fotogenieke vogel. Gr. Ben

  BeantwoordenVerwijderen
 4. John, gave serie van deze zeer tamme vogel.
  Toen ik er was kwam hij tot op drie meter langs lopen.
  Het Ijsvogeltje liet zich toen ook zien.

  Gr, piet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mooie serie John. Jammer dat hij al weg was toen ik er naar toe wilde. Grrrr...
  Wim

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi blogje John met hele mooi foto's van die zwarte ooievaar...
  Ik was helaas te laat. Je bericht over de opvang van het dier heb ik ook ontvangen. Hij zal inmiddels wel hersteld zijn en op weg naar Afrika.
  Groetjes
  Frans

  BeantwoordenVerwijderen