donderdag 3 september 2020

Noord Noorwegen boven de Poolcirkel deel 1


Op 27 mei 2019 kwamen wij om 19.00 uur 's avonds aan op de luchthaven van Tromsø in Noord Noorwegen. In Oslo waren wij overgestapt op een ander toestel van Norwegian Airlines voor de binnenlandse vlucht naar Tromsø. Wij wil zeggen, ons inmiddels zeer vertrouwde reisgezelschap bestaande uit mijn vrouw Annemiek, mijn oudste schoonzus Marijke en ik zelf. Eenmaal buiten de luchthaven op zoek naar het autoverhuur station iets verder in het gebouw, werden wij overweldigd door een adembenemend mooi landschap met besneeuwde bergen, een kristalhelder blauwe lucht 
en de zon, die nog vrij hoog aan de hemel stond.       

Dit was het hoge noorden, waar de zon in de zomermaanden niet/nauwelijks onder gaat. Met de huurauto reden wij naar het camping terrein net ten zuiden van de stad, waar ook een aantal 
vakantie-chalets stonden. Een daarvan hadden wij voor onze eerste vakantieweek gehuurd. Het was een vrij "basic" voorziening, waarin het een beetje improviseren was met de slaapplekken en het verduisteren van alle ramen voor het slapen gaan. De verwarming was gelukkig ok en dat was best nodig bij de vrij lage temperaturen 's nachts en 's ochtends vroeg. 
Uitzicht vanuit ons huisje over een deel van het terrein om 23.45 uur 

De volgende ochtend hebben we eerst maar eens de buurt supermarkt opgezocht en wat eerste indrukken van de stad Tromsø en omgeving opgedaan. We moesten echter wel voor 16.00 uur terug zijn bij het auto verhuurstation, omdat er dan een andere auto voor ons beschikbaar zou komen. 

Vanwege het van winter -naar zomerbanden wisselen van hun hele vloot, hadden ze bij aankomst alleen nog maar een vrij laag model Volvo beschikbaar. Zo'n kar, waar je meer in ligt dan zit en een zicht hebt om van te janken. Neem daarbij nog de uitstraling van het voertuig, die al snel deed denken aan een bolide van de heren Jacobse en van Es en je begrijpt, dat ik inmiddels wel helemaal klaar was met die wagen. 

De Peugeot die wij er voor in de plaats kregen, voldeed de hele vakantie verder prima, al moest ik even wennen aan het afslaan bij ieder stoplicht. Gelukkig wist Marijke van haar vrienden Kees en Simone, die ook zo'n auto hebben, dat Kees daar in het begin ook nogal wat moeite mee had, maar dat het een benzine besparing systeem van de fabrikant is. De Peugeot startte altijd direct weer, waarop ik hem al snel omdoopte in "Kees". 

Door al dit gedoe, kwamen wij die eerste dag niet veel verder dan een korte verkenningsrit naar Ringvassøya, een eiland ten noorden van Tromsø en een bezoek aan de prachtige IJszee-kathedraal, die aan de westoever van de stad ligt, niet ver van ons logies.


Gezicht op de bergen ten noorden van Tromsø.
De schitterende IJszee-kathedraal met zicht op een deel van de stad.

                                                                                


Die avond maakte ik van 21.00 tot 23.00 uur nog een tochtje met de auto langs de Grotisundet
ten noorden van Tromsø. Het was een prima uitstapje, bij mooi helder avondlicht langs het
verstilde fjord. 


Regenwulp even rustend tussen het foerageren door


Op de terugweg is al snel de IJszeekathedraal te zien, als een herkenbaar baken ten westen van de brug. Kort hierna zie ik plots twee Parelduikers richting oever zwemmen. Ik kon de auto naar een loods langs het water rijden en probeerde zodanig positie te kiezen, dat ik vanuit de auto als schuilhut kon fotograferen. Het was tegen 22.00 uur en de laagstaande zon spiegelde mooi over het wateroppervlak. De Duikers baltsten wat en zetten daarna rustig koers wat meer mijn kant op.

Parelduikers iets ten noorden van Tromsø
De volgende ochtend gaan wij op pad voor een dagtocht naar het nabijgelegen schiereiland Lyngsfjellan. Alvorens weg te rijden check ik nog even een luid roepende vogel achter ons huisje. Blijkt het een druk foeragerende Keep te zijn. Snel een paar foto's gemaakt en op weg naar de veerboot.Annemiek ziet onderweg naar de ferry, opeens een poolhaas langs de weg, die helaas snel verdwijnt in de vegetatie. We konden nog net de grijsbruine zomervacht met witte onderzijde staart zien. 
Eenmaal bij de veerhaven, was het aansluiten in de rij bij de andere auto's  en wachten op de veerboot.  Er is nog wat tijd om over het Ullsfjorden uit te kijken naar de bergen aan de overzijde. Deze bergen van Noord Noorwegen zijn de hoogsten van dit deel van Noorwegen en reiken tot wel 1833 meter. Er ligt een zandbank voor de kust waarop veel meeuwen en wat ganzen rusten. Er staat helemaal links echter ook een Kleine Jager, wat afgescheiden van de andere vogels. Snel even het statief uit de auto gehaald en een paar opnames gemaakt.
Gelukkig bleef de Kleine Jager, een lichte fase, nog even staan, om een paar tellen later weg
te vliegen. De ferry was er inmiddels bijna, dus snel naar de auto en op weg naar onze
bestemming van die dag.De kust van Lyngsfjellan


                                                                         
Grote Zaagbekken

    
  We maken een korte stop in het Noord Westen van het eiland en zien opeens rechts van de auto een hermelijn een greppel in duiken. We vinden het diertje terug, dat wat heen en weer sprint en verdwijnt onder de veranda van een huis. Kort hierna zien we het opeens weer en kan ik
snel twee foto's maken. Het diertje blijkt een jong in veiligheid te willen brengen, want met die Hollanders weet je het maar nooit.


Paartje gewone Eidereenden rustend bij een haventje.
De sierlijke Noordse Sterns zijn een genot voor het oog.
Een Noordelijke Fitis, waarschijnlijk ondersoort acredula, die van boven wat meer grijs-bruin is.
Op de terugreis vanaf de veerboot, genieten we nog van de schitterende omgeving.

De volgende dag regent het, is het waterkoud bij 5-6 graden en bezoeken wij een leuk kunstmuseum in Tromso.
We ontmoeten er Olaf en Anna een Zweeds echtpaar, die de drukte van Stockholm zijn ontvlucht en nu al weer een paar jaar hier wonen. Olaf heeft drie prima tips voor ons, waarvan we de eerste in de middag direct gaan checken. Het Prestvannet meertje ligt wat hoger in de stad, is omgeven door sneeuw en ijs en het blijkt een geweldige plek te zijn, om Roodkeelduikers te zien.


Roodkeelduikers op het Prestvannet meer, Tromsø 30-05-2019Diezelfde dag nog maken we 's avonds, nu met zijn drieën, het tochtje langs het fjord ten noorden van Tromsø. Tot groot enthousiasme van met name de dames, zien we opeens een groepje wilde/verwilderde rendieren, die snel de heuvels in vluchten. Ik kon nog net onderstaande foto maken, door heel snel uit de auto te stappen.

Even later zie ik twee donkere vogels rustend op een rots langs de waterlijn: Kleine Jagers en dan ook nog de in het Hoge Noorden wat minder voorkomende donkere fase. Eerst een paar opnames vanuit de auto gemaakt. Daarna heel behoedzaam uitgestapt, statief gepakt en van achter wat wilgjes, vanuit een andere hoek nog een paar opnames gemaakt. Vogels keken wel af en toe op, maar bleven gelukkig zitten. Het was mogelijk hun slaapplek, dus extra voorzichtigheid was geboden om ze niet te verstoren. Dat lukte, ze bleven op hun post. Missie geslaagd en wij reden nog een klein stukje verder alvorens om te keren voor de terugrit naar ons huisje.

 
Kleine Jagers, donkere fase, rustend ten noorden van Tromsø, 30-05-2019
Noordse Sterns op Ringvassøya, 31-05-2019
De volgende dag maken wij een dagtocht over het Noord Westelijke eiland Ringvassøya, waar je via een paar bruggen en wat tunnels terecht komt. We stoppen bij een kiezel strandje, waar het een drukte van belang is met allemaal baltsende Noordse Sterns.We vervolgen onze tocht en proberen ergens te lunchen en een toilet te bezoeken. Hansnes lijkt daartoe het meest geschikte plaatsje, echter er was helemaal niets Åpen. Nou dat viel met name bij de dames niet goed. Er stond wel ergens, dat ze vanaf 14.00 uur open zouden zijn. We besluiten dan maar weer een stuk van het eiland te verder verkennen en hier later terug te komen, als we niets anders vinden. bij Hessfjorden gaan we westwaarts een klein pasje over, dat nog voor een deel onder de sneeuw ligt. We stoppen even en worden begroet door een zingende Roodster Blauwborst. 
We bereiken uiteindelijk Skogsfjord als meest Noord Westelijke punt van onze route voor vandaag. We spreken af, dat ik maximaal een half uurtje ga vogelen, omdat we daarna echt terug moeten naar Hansnes voor het restaurant en de toiletten. Bij de monding van de baai vind ik een paar leuke soorten: Oeverloper, Stormmeeuw en een Tureluur zijn dankbare onderwerpen voor een foto.
Er is nog wat tijd over om langs de kant van de weg in de buurt van de auto, waar wat bomen staan, naar vogels te zoeken. Ik hoorde het inmiddels vertrouwde geluid van een Keep en ging zoeken bij een iets lager gelegen stukje groen met wat berkenboompjes aan de rand van het water. Vliegt er net een vogel met een kleine kuif precies in de boom recht voor mij. Ik pak mijn kijker en zie ....... een Pestvogel! Wow, wat gaaf, die had ik hier niet zo direct verwacht. Kort hierna hoorde ik het o zo bekende belletjes geluid, wat we altijd horen wanneer de vogels bij ons in Nederland tijdens de herfst, of winter met invasie groepen het land binnenvallen op zoek naar bessen. Ik zag bij tegenlicht nog vijf vogels in een boom aan de overkant van de weg zitten. Kort hierna vond ik ook de al mooi doorgekleurde Keep.We reizen nu snel terug naar Hansnes, waar het restaurant nu inderdaad Åpen is en we genieten van een prima warme maaltijd. Hierna is het tijd om zo langzaam aan weer richting Tromsø te rijden.
Eenmaal via de tunnel weer terug op Kvaløya, is er nog wat tijd om rechtsaf een pasje op te rijden, een natuurpark in waar kans is op Eland en Alpensneeuwhoen.
We zien beiden niet, maar eenmaal boven is het landschap wederom indrukwekkend. Er ligt nog veel sneeuw en we zien o.a. deze Tapuit en een jong Rendier dat over de sneeuwvlakte een groene helling weet te bereiken.
Een mooie afsluiting, dit jonge Rendier, van al weer een dag met heel veel indrukken al reizend door het Hoge Noorden van Noorwegen. Het weekend zijn we nog in Tromsø, om dan maandag 3 juni te vertrekken richting de Lofoten. We verblijven daar in een vakantiehuis in Sortland op Langøya, een eiland net ten noorden van de Lofoten.

* Er volgen de komende herfst nog twee blogs over Noord Noorwegen, waarin o.a. Elanden en Walvissen zijn te zien.

**Blogger heeft sinds kort een nieuwe opmaak gerealiseerd, wat mij aardig wat hoofdbrekens bezorgde bij het realiseren van dit blog. Met hulp van Wim van Yperen en deels terugvallend op de oude versie van Blogger, is het uiteindelijk toch nog wat geworden.

6 opmerkingen:

 1. Een mooi document geworden John. Dat heeft wat zweet gekost!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Superleuk om te lezen en te zien. Wat is de natuur toch prachtig. Zeker met die mooie foto's van jou. Die Noordse Sterns vind ik erg mooi en die Roodster Blauwborst heel bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Leuk dat je het blog bekeken hebt Lijn.
   Ja de natuur in het Hoge Noorden is wel heel erg mooi.

   Verwijderen
 3. Wat een geweldige reis moet dat weer geweest zijn. Wat een prachtige foto's. Favorieten voor mij zijn toch wel de hermelijn met jong, de roodkeelduiker en de pestvogel. Prachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die Hermelijn was echt een buitenkansje Marian. Op de tweede opname zie je net tussen het groen door, nog de oogjes en het bekje van het jong. Die duikers waren inderdaad prachtig. Bij de Roodkelen was het genieten, maar ook aardig afzien bij een waterkoude wind recht over het water mijn kant op.

   Verwijderen