vrijdag 4 maart 2016

Zingende Roodkeel, stretchende Buffelkop en sierlijke Geelpoot

Bij een tweede bezoek samen met Frans, op 26 januari j.l., aan de Roodkeelnachtegaal, liet de vogel zich eenmaal erg goed zien op het grasveld voor de "slaapboom".
Roodkeelnachtegaal komt onder slaapboom vandaan

Roodkeelnachtegaal, Hoogwoud
Vanwege toenemende drukte op de locatie, besloten wij om vervolgens de Kleine Topper te proberen bij de Vooroever, onder Medemblik. Daar aangekomen, dobberden er honderden kuifeenden, samen met toppers, futen en zelfs een paar IJseenden, voor de oever. Hoe halen wij hier in vredesnaam, een kleine topper tussen uit, vroeg ik mij af. Nou, gelukkig was Frans er met zijn arendsogen en telescoop: "Ik heb hem hoor" hoorde ik na een paar minuten. Na een paar aanwijzingen, zag ik hem eerst door de scoop en even later door mijn kijker: ja inderdaad een kruintje op de kop en donker grijze bovenzijde. Nu ben ik niet zo'n eenden kenner, maar toch had ik enige twijfel: ik zag geen gemarmerde bovenzijde en vond hem ook niet kleiner dan de aanwezige toppers.
's Avonds werden wij uit de droom geholpen door Guus Peterse van Waarneming: een Hybride Topper x Kuifeend!  Nou Frans bedankt hoor :-) , weer een aanvulling voor mijn langzamerhand indrukwekkende hybridelijst.
Een speurtocht langs de Waddenzee-dijk naar de zwarte rotgans in de polders boven Hippolytushoef, moesten wij vanwege de naderende storm (het was inmiddels windkracht 7) staken.

Hybride Topper x Kuifeend

IJseenden bij de Vooroever

Vrijdag 12 februari, ging ik samen met Harriet, Wim en Frans wederom naar Noord Holland.
Voor 8.00 uur waren wij al bij de brandgang achter de tuinen van de Beukenlaan in Hoogwoud, waar Wim al vrij snel een voor hem onbekende zang hoorde. Bij ons eerste bezoek, dat met de huiskamer en de balkonsessie, hebben wij de vogel niet horen zingen. Bij het tweede bezoek wel, maar ik dacht nu aanvankelijk even aan roodborst (de Roodkeelnachtegaal kan volgens de boeken, trouwens meesterlijke immitaties van andere vogels tussen zijn zang door verweven)
Kort hierna kregen wij hem ook in beeld in het struikgewas, laag boven de grond. Harriet zag de vogel nu ook: voor haar was dat de allereerste keer en dus extra spannend.
Wim concentreerde zich helemaal op het opnemen van de zang en wij durfden nauwelijks adem te halen, ook al, omdat Wim zijn richtmicrofoon per ongeluk thuis had laten liggen (de omgeving-geluiden worden hierdoor beter gefilterd). Ook met fotograferen, waren Frans en ik terughoudend, omdat die geluiden ook hinderlijk zijn voor de geluidsopname.

Frans en Wim, met daar achter de slaapboom, aan het begin van de brandgang
Op een gegeven moment, kwam de Roodkeelnachtegaal tussen de takken door steeds beter in beeld.
Ik ben toen heel behoedzaam achter Wim zijn rug langs geslopen, zodat ik net een vrij richtpunt kreeg voor het maken van een aantal opnames.

Zingende Roodkeelnachtegaal Hoogwoud

Roodkeelnachtegaal
Nadat vier nieuwe waarnemers waren gearriveerd, vertrokken wij richting Den Oever, om bij de Zuiderhaven de Buffelkopeend te zoeken. In de buurt van de haven ontdekten wij een mannetje Grote Zaagbek en een groepje Nonnetjes (3 man en 2 vrouw).

Grote Zaagbek onder Den Oever
Nonnetjes onder Den Oever
De Buffelkopeend daarentegen koste nog de nodige moeite, maar uiteindelijk zagen Frans en ik het eendje vrijwel tegelijk bij de monding van de haven. Zo snel mogelijk belde ik Wim, die samen met Harriet nog de kuststrook meer landinwaarts aan het controleren was.
Den Oever, Zuiderhaven
Buffelkopeend Den Oever
> Vervolgens, na wat opgewarmd te zijn (het was knap guur en grauw weer daar bij dat haventje) door een kop koffie/thee, zochten wij kort naar de Kleine Topper. Echter zonder resultaat en wij zetten koers naar Callantsoog, waar op de geestgronden ten noorden van het plaatsje een Toendra Slechtvalk al enige tijd vertoefde. Wij liepen een paar binnen-duintjes op bij "het Nollenland van Abbestede" (wat een naam, had er nog nooit van gehoord), maar de valk was kennelijk elders "winkelen".
Dus door naar de Putten, tussen Petten en Camperduin, voor de Kleine Geelpootruiter.
Harriet zag al snel een Roodhalsgans tussen een groep kolganzen. Later, bij het zien van de foto's , bleek de vogel echter een ring te dragen aan de rechterpoot.
Niet lang hierna, was het weer Harriet, die ons vanuit de auto opmerkzaam maakte op een eenzame steltloper. Warempel dat was hem nog ook. Ik maakte dat ik zo snel mogelijk uit de auto kwam, omdat ik naast bestuurder Frans aan de verkeerde kant van het water zat, waar Kleine Geelpoot foerageerde. Met een vrij robuuste paal van een hekwerk als statief, kon ik snel enige opnames maken bij nog steeds grauwe en nevelige weer omstandigheden.
Kleine Geelpootruiter, de Putten
Na nog een paar Dwerggansjes op grote afstand door de telescopen te hebben waargenomen, was dit
met zoveel mooie soorten, weer een prima dagje Noord Holland.

3 opmerkingen:

Unknown zei

Weer een mooi verhaal. Maar allemachtig wat zijn er toch veel soorten vogels. Maar ik leer haha. Gisteren zag ik bij ons in het park een boomkruiper. Van heel dichtbij en zo grappig om te zien. En mijn eerste. Voor jou waarschijnlijk totaal niet interessant, maar ik wil je zo laten weten dat je ook je zus op zoek is naar zeldzame soorten (voor mij dan haha).

Unknown zei

Weer een mooi verhaal. Maar allemachtig wat zijn er toch veel soorten vogels. Maar ik leer haha. Gisteren zag ik bij ons in het park een boomkruiper. Van heel dichtbij en zo grappig om te zien. En mijn eerste. Voor jou waarschijnlijk totaal niet interessant, maar ik wil je zo laten weten dat je ook je zus op zoek is naar zeldzame soorten (voor mij dan haha).

Maria zei

Fijne hobby hè :-)) En Nollenland van Abbestede...daar wil je heen, wat een naam! Ik heb genoten van je mooie foto-verslagje en ben jaloers op je foto's van de kl. geelpoot en de Roodkeelnachtegaal. Maar je kunt niet alles hebben. Ik dan weer wel de kleine topper. Zo gaat dat ;-))
Fijn weekend en tot ziens
Maria