maandag 15 januari 2018

Zuid Afrika deel 3, ten noorden van Skukuza

Dinsdagochtend 3 oktober vertrokken wij om 6.30 uur vanuit ons rustkamp in Skukuza noordoostwaarts. Bij het oversteken van de Sabie rivier zag ik al snel een soort Griel. Het bleek een andere soort te zijn dan de veel voorkomende Afrikaanse Griel, n.l. een Water Thick-Nee, die wat kleiner van formaat is en vaak langs rivieroevers wordt gezien.
Opeens zag ik nog een grote fuutachtige vogel met een enorme dolksnavel op weg naar de dekking van de oevervegetatie zwemmen: een African Finfoot, een schaarse/zeldzame verschijning zo open in beeld op de rivier.
Water Thick Nee/Waterdikkop, Kruger 03-10-2017
African Finfoot/Watertrapper, Kruger 03-10-2017
Het volgende zwaluwtje koste wat hoofdbrekens bij de determinatie, maar ik ben vrijwel zeker van
een jonge Wire-Tailed Swallow, waarvan de zogenaamde tail-streamers nog niet zijn  uitgegroeid.
Wire-Tailed Swallow/Draadstertswael, Kruger 03-10-2017
Dichtbij de rivierbedding graasde een groepje olifanten, met een jong dier in hun midden.
Een African Fish Eagle liet zich mooi zien in het vroege ochtendlicht en oh wat een vreugde, daar was ie dan....., onze eerste Afrikaanse IJsvogel. Het bleek niet zo'n kleintje ook, want het betrof een heuse Giant Kingfisher! Deze ijsvogel heeft dan ook een afmeting van 40-45 cm!
African Fish Eagle/Visarend, Kruger 03-10-2017
Giant Kingfisher/Reusevisvanger, Kruger 03-10-2017
Voor de critici: ja, het oog is op bovenstaande foto ook zichtbaar. Ik zou Frans Lanting, een van de natuurfotografen die ik het meest bewonder, niet onder ogen durven komen. Van hem leerde ik, dat het oog altijd zichtbaar moet zijn. Natuurlijk zijn daar ook wel weer uitzonderingen op te bedenken, maar zelf probeer ik er altijd op te letten. Een paar kilometer na de brug, kregen we te maken met een troep bavianen, die op hun dooie gemak tussen de auto's doorliepen en op de weg gingen zitten. Alertheid was geboden m.b.t. openstaande ramen: we sloten deze zoveel mogelijk, want voor je het wist, was je een camera of iets anders kwijt.
Nadat we na enig oponthoud, de troep apen achter ons hadden gelaten vervolgden wij onze weg naar Tshokwane picknick plaats, nog een stuk verder naar het noordoosten.
We zagen o.a. twee Hooded Vultures in een droge bedding, een Yellow Hornbill en een groepje Mangoesten.
Hooded Vulture/Monniksaasvoël, Kruger 03-10-2017
Southern Yellow-Billed Hornbill/Geelbekneushoringvoël, Kruger 03-10-2017
Kort hierna ontdekte Mirte opeens een kleine Kameleon, bungelend aan een takje en kwamen wij door een gebied met bijzondere vegetatie.

Van twee zwart gekleurde vogels, waarvan ik onderweg snel drie foto's kon maken, had ik aanvankelijk geen idee wat het waren. Ik bestede er ook verder niet veel aandacht meer aan en ontdekte pas thuis, bij het voor de zoveelste keer grondig doornemen van mijn Birds of Southern Africa, dat ik zowaar toch een Koekoek soort had vastgelegd, n.l. de Black Cuckoo! Het is de enige geheel zwarte koekoek, met alleen in vlucht een witte vlek zichtbaar onder de binnenste handpennen.
Black Cuckoo/Swartkoekoek, Kruger 03-10-2017
Swainson's Superfowl/Bosveldfisant, Kruger 03-10-2017
Groepje Impala's onder aanvoering van een bok
Om iets over tien uur bereikten we de lunchplek bij Tshokwane en konden we weer even de benen strekken. De prachtige Blouwoor-glansspreeuwen weten daar wel raad met de restjes, welke de bezoekers dagelijks achterlaten.
Greater Blue-Eared Starling/Groot-blouoorglansspreeu, Kruger 03-10-2017
Tijdens mijn rondje vogelen langs de randen van de picknick locatie, hoorde ik van Annemiek dat er twee slangen werden gezien net aan de overkant van een greppel aan de achterzijde van het buffet.
Ik was net te laat voor het vastleggen van beide koppen op de foto en voeg daarom ook een door Annemiek gemaakte foto bij, zij het met beduidend lagere resolutie.
Waar wij de eerste dag nog dachten aan een Groene Mamba, betrof het hier zeker twee Groene Boomslangen: niet minder giftig en dus ook nu weer opletten geblazen. Deze slangen hadden zeer waarschijnlijk net gepaard. Het vrouwtje is voor een groot deel bruin-grijs van kleur.

Na deze break hadden we geluk met een eenzame Gnoe, of Wildebeest vrij dicht bij de weg.
Grote kuddes zoals bekend van films over de Serengeti, zagen wij in Zuid-Kruger niet, vanwege het meer beboste en heuvelachtige terrein.
Kort hierna zagen wij een Witruggier met een jong op het nest en jawel, daar waar was ook weer zo'n prachtige Vorkstaart-scharrelaar.
Lilac-Breasted Roller/Gewone Troupant, Kruger 03-10-2017
We kwamen weer olifanten, giraffen en zebra's tegen, als ook nog een paar vogelsoorten, voordat ik op een kleine rotsformatie een grote hagedis ontdekte.
Meve's Starling/Langstertglansspreeu, Kruger 03-10-2017
White-Backed Vulture/Witrugaasvoël, Kruger 03-10-2017
Magpie Shrike/Langstertlaksman 03-10-2017
Nou ja grote hagedis, beide reptielen -er bleken er twee aanwezig- hadden ook wel wat weg van kleine varanen.
Kort hierna stelde Paul voor, om even een afslag te nemen naar een waterpoel. Dat bleek weer eens een goede ingeving: er zwommen een paar imposante Hippo's in de poel en op de oever aan de overzijde van het water spotte Chantelle een gigant van een Krokodil. Bepaald dus geen lekker plasje om even een verkoelende duik te nemen.
Nadat ik nog een Red-Breasted Swallow aan mijn lijst met vogelwaarnemingen kon toevoegen, zagen we halverwege de middag een African Fish Eagle prachtig van vrij dichtbij.
African Fish Eagle/Visarend, Kruger 03-10-2017
In de lagune waar deze arend ook over uit keek, zag ik een merkwaardige steltloper, die ik niet direct kon thuisbrengen. Hij had gele lellen aan de snavelbasis en een brede witte kopstreep. Het bleek om een schaarse/zeldzame White-Crowned Lapwing te gaan.
White-Crowned Lapwing/Witkopkiewiet, Kruger 03-10-2017
Een paar Leeuwinnen lagen een tukje te doen langs de rivierbedding en een Yellow-Billed Kite gaf een hele poetsshow weg. Een Three-Banded Plover scharrelde wat in de modder langs het riet op zoek naar voedsel.
Yellow-Billed Kite/Geelbekwou, Kruger 03-10-2017
Three-Banded Plover/Driebandstrandkiewiet, Kruger 03-10-2017
Bij het oversteken van de brug over de Sabie-rivier dichtbij Skukuza, kregen we als afsluiting van deze dag nog een tweede IJsvogelsoort mooi in beeld: de Pied-Kingfisher!
Pied Kingfisher/Bontvisvanger, Kruger 03-10-2017
Een mooie afsluiting van weer een prachtige dag in Kruger National Park. De volgende dag zouden we naar het zuidelijke rest-camp Berg en Dal vertrekken en daar vlakvoor afscheid nemen van Paul, Chantelle en Lance, die weer terug moesten naar Pretoria. Paul zouden wij later tijdens de reis weer terug zien, samen met zijn vrouw Adri en hun zoon Chris.

8 opmerkingen:

Maria zei

Hoi John, wat een reis!!! En wat een supergave beesten. De vogels zijn stuk voor stuk om van te kwijlen....zo gaaf!
pffft. ff bijkomen hoor. Daar kun je mee thuis komen en nog heel lang van nagenieten. Bedankt voor het delen.
Groetjes, Maria

Wim van Yperen (kiekjesdief.nl) zei

Zo, dat is mooi! En wat een variatie in soorten. Multi-genieten, lijkt mij!

Groet, Wim

Unknown zei

Mooie plaatjes, zoals we van jou gewend zijn. Maar hoe weet je dat die slangen net voor het fotomoment gepaard hebben? Zie je dat ergens aan?

John van der Graaf zei

Dank voor je reactie Maria.
Moest erg lachen om je "pfff ff bijkomen".
Ik beleef de reis feitelijk steeds opnieuw, als ik met een volgend Blog bezig ben.
HGR, John

John van der Graaf zei

Ja Wim en dan te bedenken, dat er best nog soorten zijn, die ik ook heel graag had gezien, maar die helaas niet op ons pad kwamen.
Gelukkig kregen wij er echter zoveel ander moois voor terug, waaronder ook soorten die ik echt niet verwacht had te kunnen zien.
Groeten, John

John van der Graaf zei

Ik heb ooit in het voorjaar adders in Overijssel eens zo verstrengeld in elkaar zien liggen David. Een locale deskundige zei toen dat het een paring betrof. Tja en het was voorjaar begin oktober in Z.A..
Groetjes, John

Ben van den Broek zei

Hallo John, je hebt wel een superreis gemaakt en prachtige fotomomenten beleefd. Met genoegen je blog gezien. Ben benieuwd naar het vervolg. Gr. Ben

Frans van Antwerpen zei

Wow, wat een prachtige serie platen John. Een waar genot om naar te kijken. Je reisverslag is ook erg boeiend geschreven en je maakt de kijker/ lezer getuige van je belevenissen in dit prachtige land. Gefeliciteerd met dit waardevolle blog. Ben al benieuwd wat het volgende deel inhoudt.
Groetjes
Frans