donderdag 9 maart 2017

Een echte Kleine Topper, een meewerkende Zwartbuikwaterspreeuw en een bijzondere Bruine Klauwier

Op donderdag 2 maart gingen Frans en ik, ieder met onze eigen auto, naar de Kop van Noord Holland.
Frans had namelijk een afspraak met zijn petekind, diezelfde middag in Amsterdam en ik had nog een vrije agenda voor die dag.

Het voornaamste doel was om nu toch eindelijk een Kleine Topper (een Noord Amerikaanse duikeend) te scoren, na de hybride vogel van vorig jaar. Als het mee zat, konden wij mogelijk nog de in de omgeving waargenomen Waterspreeuw proberen, voordat Frans naar Amsterdam moest.
Het weer was niet best: druilerige regen en een wel wat afzwakkende wind, na een kortdurende nachtelijke storm.

Bij de zuiderhaven van Den Oever, zochten wij de groep kuifeenden en toppers af, tot dat Frans riep:
"Ik heb hem" Nou prachtig dacht ik, maar eerst goed zien en dan geloven (het hybride verhaal was ik nog niet vergeten en dus dienden wij alle kenmerken zo goed mogelijk te bekijken).
En jawel, Frans kreeg enige minuten later een terechte "high-five": het was de Kleine Topper!
De afmeting klopte, hij had het kenmerkende bultje op de kop, de bovenzijde was donker gemarmerd en wat Wim er bij ons had ingehamerd; aan de punt van de snavel was de kenmerkende donkere kleine "nagel" zichtbaar.
Rustende Kleine Topper, Den  Oever Zuiderhaven, 02-03-2017
Kleine Topper tussen Kuifeenden, Den Oever Zuiderhaven
Na een kort rustmoment, zwom de topper met de kuifeenden mee naar rechts, om vervolgens met de hele groep de lucht in te gaan. De eenden schrokken duidelijk van iets, maar wij konden zo snel geen roofvogel ontdekken.
Kleine Topper (linksboven) opvliegend
Aardig nat, een beetje verkleumd, maar uiterst voldaan met deze nieuwe soort, gingen wij vervolgens op weg naar de locatie van de Waterspreeuw. Met enig zoeken vonden wij het nog vrij jonge bosperceel, waar kleine beekjes doorheen liepen aan de andere kant van de rijksweg, een paar km voor Den Oever.
Bij aankomst vloog de vogel net ons beeld uit onder het talud van de rijksweg en bleef daar ongeveer drie kwartier pleisteren. Opeens zag iemand anders hem weer bij de kleine stroomversnelling en konden wij vanaf de voetganger/fietsbrug de vogel prima zien. Eindelijk dan, Frans zijn eerste Zwartbuik-waterspreeuw in Nederland en voor mij de tweede.
Zwartbuikwaterspreeuw, Wieringerrandweg onder Den Oever
Zwartbuikwaterspreeuw, let op het witte ooglid!
Zwartbuikwaterspreeuw, Wieringerrandweg, 02-03-2017
Na deze tweede opsteker, vertrok Frans richting petekind en ik richting Den Helder voor de zeer zeldzame Bruine Klauwier. Op 20 februari hadden Frans en ik deze door Connie en Peter Das ontdekte vogel al bezocht. Zelf was ik toen nog maar nauwelijks hersteld van een kleine ingreep aan een teen en liep nog voor een deel met mijn voet in het verband. Verder was het ook die ochtend grijs en regenachtig. Gelukkig werd de vogel tegen einde ochtend toch gevonden: voor Frans een geweldige "Lifer" en voor mij nu al wat betere foto's en duidelijk dichterbij in beeld dan de vogel van Netterden drie jaar geleden.

Bruine Klauwier komt uit Oost-Azië en werd hier in Nederland op zaterdagmiddag 18 januari 2014 voor het eerst ontdekt in de Azewijnse Broek bij Netterden, door Roel Schwartz en twee vrienden.

In de vroege ochtend van zondag 19 januari van dat jaar, ben ik er toen samen met Wim Kolber heen gereden en sloten wij om 08.15 uur aan bij een enorme groep vogelaars, allen in afwachting van dat ene magische moment: de zo gewenste verschijning van deze droomsoort. Zou de vogel hier overnacht hebben, of toch diezelfde nacht gevlogen zijn?
In afwachting van de Bruine Klauwier bij Netterden
Na ongeveer twintig ogenschijnlijk eindeloze minuten wachten, klonk opeens vanuit de groep"daar ik zie hem, bij die braamstruiken voor die schuur." Het daaropvolgende moment zal ik nooit vergeten:
hectiek en stress alom, iedereen riep door elkaar en probeerde zo snel mogelijk de vogel in beeld te krijgen. Wim kreeg van de spanning zijn telescoop niet goed gemonteerd en mocht bij mijn buurman kijken.
Zelf was ik voor mijn doen opvallend rustig. Een redelijke foto maken vanaf die afstand was uitgesloten. Er werd namelijk de afmeting van bijna een heel voetbalveld aangehouden, als afstand tussen ons en de locatie van de vogel. Dit i.v.m. de nog te verwachten honderden vogelaars die die dag de vogel wilden twitchen). Plus dat ik er van uitging dat de klauwier zou moeten gaan jagen voor zijn ontbijt.
Bruine Klauwier, Netterden, 19-01-2014
Deze vogel is ruim twee en een halve maand gebleven en door mij nog een keer bezocht op zaterdag 8 maart, toen ik een jack moest omruilen in Arnhem.  Het was toen uiteraard veel rustiger en met Roland Wantia en twee Duitse vogelaars konden wij de "Braun Wurger" nu beter bekijken. Enige minpunt was, dat ik voor de helft onder de gier zat, daar de boer die dag besloten had om te gaan mesten. Op de terugreis maar een Mc Drive ingereden, daar een pompbediende een half uur daarvoor al bijna flauw viel van de lucht.
Bruine Klauwier, Netterden 08-03-2014
Bruine Klauwier, Netterden 08-03-2014
Terug naar de vogel van Den Helder, die ontdekt werd aan de rand van het Timorpark aldaar, daar dan ook veelvuldig werd gezien, maar ook soms uren zoek was. Hij werd dan een heel eind verder bij de vestingwal weer teruggevonden.
Bruine Klauwier, Den Helder Timorpark, 20-02-2017
Bruine Klauwier, Den Helder
Samen met Frans bij de Bruine Klauwier, 20-02-2017, foto Co van der Wardt 
Mijn tweede bezoek aan de Bruine Klauwier in Den Helder, overtrof echter alle verwachtingen.
Het was nu nagenoeg droog en soms brak er een waterig zonnetje door. De vogel was die dag nog niet gemeld, maar ik zag bij aankomst direct een paar vrouwen en mannen met camera's in het parkje staan, gericht kijkend naar één punt. Tja dan is het feitelijk een inkoppertje. Het gazon was door de vele regen van de voorgaande dagen veranderd in een soort moeras, maar de vogel deed het geweldig.
Hij liet zich prachtig bekijken, waarbij ook het typische klauwier-gedrag, van prooi opprikken te zien was.
Bruine Klauwier, Den Helder 02-03-2017
Bruine Klauwier, Den Helder "Timor moeras"

Bruine Klauwier, Den Helder, 02-03-2017
Waar ik ook enorm van genoot, was het prachtige licht dat soms zichtbaar werd tussen bomen en struiken door. Ik koos dan vaak net een wat ander standpunt dan de anderen en probeerde vervolgens, om de klauwier bij zo contrasterend mogelijk licht vast te leggen.
De Bruine Klauwier had op een goed moment ook een enorme regenworm te pakken en bracht die naar zijn voorraadkamer.
Bruine Klauwier spiest regenworm aan takje
Tot slot nog drie foto's van deze zo prachtig te bekijken vogel bij wisselende lichtomstandigheden.
De klauwier is zelfs nog een paar keer gaan drinken, maar dat ging zo snel, dat helaas niemand dat die middag heeft kunnen vastleggen.
Als afsluiting van een wel erg succesvolle vogeldag, nog ruim een uur bij de Marine haven staan turen, voor hopelijk een glimp van de jonge bultrug, met als resultaat een mogelijke waarneming van nog geen seconde. Tja wie weet was het wel een fatamorgana :-)

Bruine Klauwier, Den Helder Timorpark
Bruine Klauwier, Den Helder, 02-03-2017

6 opmerkingen:

Maria zei

Gave platen in een boeiend verslag! Je zwartbuikwaterspreeuw staat er geweldig op! Je frustratie om het te moeten doen met een bewijsplaat uit Netterden is voorbij. Supermooie foto's van deze fraaie bruine klauwier!
Je hebt niks te klagen que mooie soorten deze maanden. Ik ben niet in Den Helder geweest, maar kan nu met je meegenieten van dit moois!
Ook een leuke foto van Frans en jij!
Groetjes,
Maria

Ben van den Broek zei

Hallo John, geweldig geslaagde opnamen van de Bruine Klauwier. Wat een topsoort. Gr. Ben

Frans zei

Wat moet ik hiervan zeggen.... Je hebt prachtige shots gemaakt John en ik ben blij dat we die dag ondanks de regen de kleine topper en de zwartbuikwaterspreeuw hebben kunnen platen. Beide vogels waren voor mij in Nederland een behoorlijke frustratie, maar deze dag smaakte naar honing. En toen je terug ging naar Den helder voor die bruine klauwier.... had ik graag meegegaan zeker nu ik jouw schitterende foto's heb gezien. Mooi blog ook leuk met die vergelijking met Netterden.
Hartelijke groet
Frans

Wim van Yperen (kiekjesdief.nl) zei

Je bakt ze weer aardig bruin, die Klauwieren. Mooie prenten!

Marian zei

Mooi verslag John en mooie plaatjes. Ik kan me steeds meer inleven in jouw vogelwereldje, maar houdt mijn vogelgebied toch nog even dicht bij huis.

seo pool zei

KARWEI Boskoop is het vuurwerk verkoop punt van Boskoop, Benthuizen, Waddinxveen, Moerkapelle en omstreken! Wij verkopen het mooiste vuurwerk van de omgeving! Zelfs mensen uit Gouda, Zevenhuizen, Bodegraven en Reeuwijk komen naar ons voor ons vuurwerk! Dit komt tevens door onze spetterende vuurwerk acties! Wij hebben een groot assortiment, die bestaat onder andere uit vuurpijlen, grote batterijen, kindervuurwerk en ratelbanden. Alles van hoge kwaliteit, voor een scherpe prijs! Dus woont u in Alphen aan den Rijn, Boskoop, Waddinxveen, Vuurwerk Benthuizen of Moerkapelle? Of woont u verder weg? Bijvoorbeeld in Gouda, Bodegraven, Zevenhuizen of Reeuwijk? Twijfel niet en kom langs!