dinsdag 7 februari 2017

Noordelijke bezoekers

In deze Blog aflevering, toon ik wat foto's van soorten uit Noordelijke landen, die vanaf eind oktober ons land aandeden.
Op Texel zagen Frans en ik niet alleen een prachtige nagenoeg witte Kerkuil op ons af komen en over ons heen vliegen, maar vonden wij (na een tip van Marc Plomp, die wij hadden geïnformeerd over de erg lichte Kerkuil) bij de Slufter, Strandleeuweriken en IJsgorzen.
Strandleeuwerik, Texel Slufter
IJsgors, Texel Slufter
IJsgors, Texel Slufter
Strandleeuwerik, Texel Slufter

Mannetje Eider met Wilde eenden, Texel Slufter
Bij de eerste koude periode begin november verschenen met name langs de Hollandse kust, groepen Pestvogels en werden twee Dwerggorsjes ontdekt bij Noordwijk langs de Achterweg.
Pestvogel, IJmuiden

Pestvogels vliegen terug naar hun rustplaats, na het foerageren op struiken met bessen , IJmuiden
Pestvogel toont kuif
Pestvogel, IJmuiden
De Dwerggorzen van Noordwijk heb ik diverse malen bezocht, omdat ik weg ben van gorzen en Dwerggorzen heel erg mooie vogeltjes vind. Bij mijn tweede bezoek,  riep iemand "twee Grote Barmsijzen": net achter een struik foerageerden inderdaad twee Grote Barmsijzen op uitgebloeide bloemstengels. De gorsjes moesten toen even wachten: Grote Barmsijs wordt namelijk steeds minder gezien in ons land en verdient feitelijk een breder podium.

Ochtendrijp aan de Achterweg bij Noordwijk

Grote Barmsijs, Noordwijk
Grote Barmsijs, Noordwijk
Nadat ik samen met Don deze vogels van vrij dichtbij had kunnen fotograferen, richten wij ons weer op de Dwerggorzen. Hieronder een paar foto's genomen op verschillende dagen in november, december en januari en een foto van een Kleine Barmsijs bij Voorschoten (met dank aan Bert Greve).

Kleine Barmsijs, Voorschoten
Dwerggors, Achterweg Noordwijk
Uitsnede Dwerggors, Achterweg Noordwijk
Op 20 december fotografeerde ik deze Kuifduiker in Scheveningen haven. Gosse maakte mij opmerkzaam op deze fuut-achtige uit het hoge noorden. Nadat hij en ook Piet vertrokken waren, wachtte ik zo lang mogelijk op het juiste licht. Het was een heldere namiddag en de zon ging prachtig onder, met allerlei reflecties op het water als gevolg.

Kuifduiker, Scheveningen haven
Kuifduiker strekt de pootjes bij ondergaande zon
Een andere mooie noordelijke soort van de laatste maanden en evenals de Dwerggorzen een overwinteraar bij ons, is de Ruigpootbuizerd.
Er zijn maar liefst twee vogels vlakbij onze regio aan het overwinteren: een bij Benthuizen, in het Bentwoud en de ander bij Zevenhuizen, tussen de provinciale weg en een nieuwbouwwijk.

Ruigpootbuizerd, Bentwoud namiddag 16-12-2016
Ruigpootbuizerd, Bentwoud
Ruigpootbuizerd, Bentwoud 19-12-2016
De vogel bij Zevenhuizen werd wat later ontdekt en blijkt een vrouwtje te zijn. Na een tip van Dick Karreman zag ik deze vogel voor het eerst op 27 januari van dit jaar, in de omgeving van het Leontine huis (een door Leontine van Moorsel gerealiseerd woon-en zorghuis voor jonge vrouwen met anorexia nervosa in een voormalige boerderij). Deze buizerd rustte regelmatig en langdurig op de daken van de nabijgelegen kassen.
Samen met Frans bezocht ik de vogel nog een keer op 31 januari, waarbij ik haar een paar keer terug vond in de polder aan de overkant van de provinciale weg. Door de scoop van Frans was ze prachtig te zien. Uiteindelijk vonden wij haar weer terug, zittend op een paaltje van een hekwerk aan de achterzijde van een bedrijfsterrein. De eigenaar verleende ons gelukkig toestemming, om behoedzaam wat dichterbij te komen: Frans heel langzaam naderend met de auto en ik gebukt lopend onder de dekking van de enorme stapels pallets.

Ruigpootbuizerd, omgeving Zevenhuizen 31-01-2017
Ruigpootbuizerd bij Leontine-huis 27-01-2017
En dan waren er ook nog die twee leuke Fratertjes, die zich vooral ophielden bij het bunker-museum
aan het einde van de boulevard van Scheveningen. Met toestemming van de vrijwilligers van dit kleine, maar erg interessante museum over de beide wereldoorlogen, mogen wij het terrein op om bijzondere vogels wat beter te kunnen bekijken. Helaas zal deze plek ook binnen afzienbare tijd zijn volgebouwd met een enorm hotel. In het verleden zagen wij hier o.a. Grote Barmsijzen en Sneeuwgorzen.

Fratertje, Scheveningen 23-12-2016
Het meest spectaculair en ook uniek was de enorme invasie van Grote en Kleine Burgemeesters aan de Scheveningse en Katwijkse kust. Met name het Noorderstrand bij Scheveningen was medio januari bedolven onder enorme aantallen aangespoelde zeesterren, oesterschelpen en scheermessen.
Het was één groot banket voor duizenden meeuwen. Daar tussen werden ook per dag meer Burries ontdekt, zowel grote als kleine. Vincent van der Spek berichtte op een bepaald moment "het gaat hier helemaal los".
Kleine Burgemeester in de branding, Scheveningen Noorderstrand 13-01-2017
Grote Burgemeester, Scheveningen Noorderstrand 19-01-2017
Zo'n zeester gaat er wel in
Waar het medio januari soms nog best lastig was, om de Burries te ontdekken tussen die enorme aantallen storm-, zilver-, kok- en kleine mantelmeeuwen, werd dat tegen het einde van de maand steeds eenvoudiger. Kennelijk was het Noorderstrand voor veel meeuwen niet meer aantrekkelijk na het ruimen van alle schelpdieren en trokken zij weg naar zee, of naar hun broedgebieden.
De Burgemeesters bleven, samen met slechts een paar kleine mantelmeeuwen en een erg mooie Pontische meeuw. Met name de Grote Burries, konden met hun enorme snavels wat dieper in het zand nog voldoende schelpdieren vinden.

Hieronder een paar foto's van donderdag 2 februari: voor mij en nog een aantal vogelaars een unieke en prachtige natuurervaring. Wij telden uiteindelijk 8 Grote en 5 Kleine Burgemeesters, in een vrij klein gebied ter hoogte van een lagune dichtbij de vloedlijn.    
Grote en Kleine Burgemeesters tussen Kleine Mantelmeeuwen
Kleine en Grote Burgemeester, Scheveningen Noorderstrand  02-02-2017
Kleine Burgemeester, Scheveningen Noorderstrand  02-02-2017
Er volgt waarschijnlijk nog een aparte Blog-editie over deze unieke Burrie invasie. Zie voor een gedetailleerd verslag gemaakt door Vincent van der Spek en Johan van 't Bosch, de site van Dutchbirding (de link daar naar toe staat bij de opmerking van Wim van Yperen hieronder).
Wel ik hoop dat jullie genoten hebben van de Noordelijke vogels, die ik heb laten zien. Voor mij waren het stuk voor stuk prachtige ervaringen.

8 opmerkingen:

Maria zei

Fantastisch John!
Een geweldige serie platen met supergave soorten!
Groetjes,
Maria

Unknown zei

Mooie foto's, John. Het waren inderdaad een paar mooie maanden!
Jan Verboom

Wim van Yperen (kiekjesdief.nl) zei

John, Hierbij de link naar Vincent's verhaal over de Burries:
https://www.dutchbirding.nl/dbactueel/1374/gullfest_holland_2017_een_burriefestijn

John van der Graaf zei

Dank je Maria.
Ja fraaie soorten, maar wel een druk programma voor deze pesionado :-)
En dan ook met dat energieke broertje van je naar o.a. de Mongoolse Pieper en zeer recent de Siberische Taling.
Groetjes, John

John van der Graaf zei

Thanks Jan,
Leuk om je gisteren weer even te zien bij de "dagdromende taling".

John van der Graaf zei

En Wim bedankt voor je "goed gedaan jochie" per email bericht en voor het bijvoegen van de hyperlink naar Vincents artikel over de Burrie-invasie

Ben van den Broek zei

Hallo John, een indrukwekkend rijtje schaarse en zeldzame vogels heb je hier geportretteerd. Gr. Ben

Frans van Antwerpen zei

Hallo John, wat heb je prachtige opnames gemaakt. Vele uitstapjes hebben we samen gedaan, waardoor de foto's en de sfeer zeer herkenbaar zijn. Je ijsgorsjes staan er mooi op. Ik ben stik jaloers op je barmsijzen, niet alleen vanwege de mooie platen hoor!
En die ruigpootbuizerd staat er echt mooi op. De burries zijn schitterend en de pestvogels in IJmuiden, daar ben je nog een keer voor teruggegaan want ik zie een mooie belichting. Die gorsjes in de ochtendrijp zijn echt beauty's.
Frans