Vrijdagmiddag 15 januari dacht ik op mijn gemakje bij de Haagse Hoge School, de IJsduiker nog eens rustig te kunnen volgen en fotograferen: nou, dat liep even anders. Nog maar net met de fiets gearriveerd na de laatste stortbuien, of er kwam een DBA Alert binnen: Roodkeelnachtegaal bij Hoogwoud! Ik wist direct, dat het een "zware" soort betrof, een vogel die in Oost Siberië broedt en normaal in India overwintert, maar waar lag Hoogwoud in hemelsnaam. In Noord Holland dus, iets ten NW van Hoorn, zag ik op Google Maps. Fijne boel, de auto stond thuis, het was inmiddels al na tweeën en er was totaal nog niets duidelijk, of de vogel al dan niet geringd was. Een overhaast vertrek met Roland zijn auto, ging op de valreep niet door. Wij besloten de verdere ontwikkelingen af te wachten.
Inmiddels werd duidelijk, dat Wietze Janse de foto van de nachtegaal op een Facebook pagina had gezien en contact had gezocht met de maker er van. De moeder van de bewoner, had geen idee wat voor vogel het was, maar vond hem wel zo bijzonder, dat zij hem op het internet plaatste.
Kort voor donker zagen de eerste vogelaars de vogel vrij kort. Er werden afspraken gemaakt met de bewoner en met diens moeder voor een excursie, waarbij de volgende ochtend groepjes vogelaars om beurten de woning in mochten, om door het achterraam in de tuin te kunnen kijken. De vogel had zich daar naar verluid, de laatste dagen regelmatig laten zien.
|
Roodkeelnachtegaal Hoogwoud, vanuit woonkamer |
Wim Kolber en Frans van Antwerpen, stonden eveneens te popelen, om deze vogel te zien, maar vanwege enige verwarring over een mogelijke ring, besloten wij ter elfder ure, om te wachten op meer zekerheid. Nou die kwam er zaterdagochtend al vrij vroeg. Ieder van ons, had toen inmiddels andere activiteiten, maar al snel konden wij met elkaar de vertrektijd en plaats afspreken voor zondagochtend. Tegen het middaguur, bleek dat er n.l. ook zondag nog een excursie mogelijkheid voor Euro 5,- p.p. werd aangeboden. De vogel was inmiddels landelijk nieuws, wat de opwinding alleen nog maar groter maakte.
Zondagochtend waren wij rond 7.45 uur in een inmiddels licht besneeuwd Hoogwoud. Als een van de eersten arriveerden wij bij de woning, waar ook de bovenbuurman aanwezig was, die voor hetzelfde bedrag zijn balkon aanbood, als observatiepost. Eerst gingen wij met Remco Hofland van Dutch Birding naar binnen, waar de moeder van de bewoner ons welkom heette. Remco had weer wat meelwormen neergelegd op het muurtje aan de rechterkant.
Het wachten was nu zo rond 8.20 uur in de vroege ochtendschemering, op de Roodkeelnachtegaal. Zodra wij de vogel zouden zien en een paar foto's hadden gemaakt, moesten wij weer naar buiten voor de volgende groep. Bij die groep waren nota bene twee Denen uit Skagen, helemaal in de kop van Noord Denemarken: zij waren de avond er voor om 21.00 uur vertrokken en hadden de hele nacht door gereden!
Op eens riep Remco, ja daar komt ie. Aanvankelijk heel kort, maar even later duidelijk te zien, terwijl hij richting meelwormen hipte: Yes, de Roodkeelnachtegaal!
|
Roodkeelnachtegaal bij voerplek (foto vanaf balkon) |
Na een paar snelle foto's, met een krankzinnig hoge iso en heel wat stoppen overbelichting, dankten wij met een wel gemeende knuffel onze gastvrouw "Jullie zijn allemaal schatten" en maakten plaats voor de volgende groep. "Wanneer doen wij het balkon" vroeg ik aan Frans, die voor mij liep: "Nu meteen" was het resolute antwoord. Ok, wij de trap op, Euro 5,- voor de buurman en via een paar kamers stonden wij ineens op het balkon.
|
Balkon van de bovenburen |
Om een paar redenen bleek dat een prima ingeving van Frans: het werd geleidelijk aan steeds lichter, wij kregen de vogel prachtig in beeld, het duurde even voor de volgende groep zich aan diende en later die ochtend bleek dat in overleg met Remco het balkon tijdelijk gesloten werd, omdat de vogel anders steeds minder in de tuin kwam.
|
Roodkeelnachtegaal, Hoogwoud 17-01-2016 |
Wij stonden nog maar kort op het balkon, of de nachtegaal kwam al langzaam omhoog via de besneeuwde takken van de boom links achter de schutting. Even later kwam hij geheel vrij in beeld op de schutting, vloog door naar een ander deel van de schutting en landde vervolgens in de tuin.
|
Roodkeelnachtegaal, Hoogwoud |
Na deze prachtige momenten met een vogel, die door velen als een soort Heilige Graal wordt gezien en voor het eerst in Nederland te zien was, hadden wij nog tijd genoeg over voor een paar vogellocaties in de kop van Noord Holland.
De Kleine Topper, bleek onvindbaar, maar wij zagen wel dit fraaie Nonnetje bij de jachthaven van Den Oever.
|
Nonnetje, jachthaven Den Oever |
Er was nog tijd over voor drie Roodhalsganzen, die iets ten noorden van Hippolytushoef waren gezien. Voor mij zou dat weer een nieuwe soort zijn. Jaarlijks worden er in Nederland wel Roodhalsganzen gezien. In Zuid-Holland had ik ze tweemaal gemist, maar was er niet voor naar andere provincies gereden. Nu waren wij dus heel dicht bij een groepje van drie ongeringde vogels.
Roodhalsgans broedt op de arctische toendra en overwintert normaal gesproken rondom de Zwarte Zee in Zuid Oost Europa.
Eenmaal bij de locatie, zag Wim al vrij snel deze prachtig getekende en gekleurde gansjes: wouw wat een fraaie beesten. Ze zaten nog vrij dichtbij tussen de Rotganzen en waren vanuit de auto prima te zien.
|
Roodhalsganzen, Hippolytushoef |
|
Roodhalsganzen, Hippolytushoef |
Al met al een onvergetelijke dag met een Mega-soort erbij op onze lijst.
5 opmerkingen:
Wow, je verslag leest als een spannend boek!
Ik zie alles weer voor me...proficiat met deze mooie soorten!
Prachtige foto's.
groetjes,
Maria
Weer een mooi verslag John. Met mooie foto's. Ik had op de tv de gekte gezien van de roodkeelnachtegaal. En daar zat jij dus bij. Ik had het kunnen weten. Marian
Weer een mooi verslag John. Met mooie foto's. Ik had op de tv de gekte gezien van de roodkeelnachtegaal. En daar zat jij dus bij. Ik had het kunnen weten. Marian
Hoi John
Mooie serie heb je gemaakt van de Roodkeelnachtegaal ik heb er geen 5 € voor betaald, je Nonnetje en de Roodhalsgans heb je ook mooi op de plaat gezet.
Groetjes Loes zie je weer in het veld.
Nou John, ik zie ons daar weer lopen en staan. Met het aanpassen van de iso al dan niet in combinatie met "het plussen", ben je er in geslaagd prachtige foto's te maken. Je verslag is heel leuk om te lezen het bindt en boeit. Op naar de volgende graal...
Een reactie posten