zaterdag 30 januari 2016

Twee noordelijke gasten van formaat in onze stad

Medio december werd er in de binnenhaven van Scheveningen een Grote Burgemeester gemeld.
Ik ben een paar dagen later bij helder weer, maar eens gaan kijken. Het is zeker niet mijn eerste Burgemeester, maar het blijven erg mooie meeuwen, met hun geheel lichte vleugels en staartpunt.

Grote Burgemeester Scheveningen haven
Grote Burgemeester broedt met name op IJsland. Deze vogel is nog jong en inmiddels in zijn 2e kalenderjaar. Bij de 2e binnenhaven trof ik weer veel locale vogelaars,  zodat het naast het genieten van de "Burrie", weer gezellig bijkletsen was.

Grote Burgemeester 2e binnenhaven Scheveningen
Grote Burrie Schevningen haven
In januari zag ik de Burgemeester in fel gevecht met andere meeuwen, om een behoorlijk grote vis in de 1e binnenhaven. Hij ging bijna kopje onder, maar beet toch flink van zich af. Uiteindelijk moest hij de strijd opgeven en de vis aan een andere meeuw laten.

Grote Burrie bijna kopje onder
Grote Burgemeester in gevecht om een forse maaltijd
De tweede "long-stay" gast uit het hoge noorden, was een door Mark Zevenbergen op 9 januari in de Laak aan de Trekweg,  ontdekte IJsduiker. De een na grootste duiker midden in de stad, het moest niet gekker worden. Ik heb er jaren geleden een prachtig kunnen zien in Scheveningen, die zelfs een keer de zwaaikom binnen dobberde en een paar jaar geleden ook een bij Heel in Noord Limburg.
Zondagochtend vroeg, ben ik direct gaan kijken, of ik hem kon vinden. Nou dat viel niet echt mee.
Na een half uur zag ik de eerste vogelaars bij de Goudriaankade staan: ze hadden hem kort gezien, maar toen hij onder dook, waren ze hem kwijt. Geweldig dacht ik, heb ik dat. Gelukkig vond Bas van der Burg hem ruim veertig minuten later terug, om de bocht van de Goudriaankade.

IJsduiker, Goudriaankade
IJsduiker met rivierkreeft, Trekweg
Deze jonge IJsduiker heeft mogelijk zijn geboortegrond in het hoge noorden van Lapland. IJsduikers broeden daar bij meren, welke begin januari dicht vroren bij temperaturen van rond de -27 graden Celsius. Bij ons vond deze vogel kennelijk een heel goed gedekte tafel, want ik heb van mijn leven nog nooit zoveel rivierkreeften gezien: hij dook n.l. de ene na de andere kreeft op. Vorige week volgde Leo Snelling de vogel met de fiets en merkte dat de IJsduiker op avontuur ging tot helemaal naar de Soestdijksekade.

IJsduiker, Soestdijksekade
Nou daar gingen we dan weer, op naar dit fraaie beest op nog geen kilometer van ons huis. Vanwege de vele woonboten, die het zicht soms lastig maken en het drukke verkeer langs het Zuiderpark, bleek de fiets veruit het beste vervoermiddel. Ik ben inmiddels een paar keer geweest, heb anderen geholpen (o.a. Frans en zijn zus Maria) aan de juiste locatie, want het is en blijft een "boef". Hij kan vrij lang onder water blijven, om dan heel ergens ander weer boven te komen.

IJsduiker bij Zuiderpark
IJsduiker, Soestdijksekade klik op foto voor vergroting
Op de middelste van de drie foto's hierboven, is het derde ooglid, of knipvlies goed te zien. Het beschermt de ogen bij het vele duiken naar voedsel, wat hij heel frequent doet.
Deze jonge IJsduiker is vermoedelijk nauwelijks mensen gewend, want hij komt soms tot op enkele meters van de kant. Een geweldige vogel om te zien en ja dus ook dankbaar om te fotograferen.

IJsduiker, Soestdijksekade
IJsduiker in dreighouding

woensdag 20 januari 2016

Kleurrijke Delta

Na de gezellig drukke december maand, met alle feestdagen, zei alles in mijn lichaam "naar buiten!" Ik besloot om maandag 4 januari, de Witkopgors voor een tweede keer op te gaan zoeken, bij de schor van de Wilhelminapolder in Zuid Beveland. Het was opmerkelijk rustig met vogelaars aldaar en samen met Jaap Denee, die ik daar tegen kwam, heerlijk van de vogel en de buitenlucht kunnen genieten. De Witkopgors dame liet zich nu ook veel beter zien dan bij mijn eerste bezoek en bij opvliegen konden wij haar duidelijk horen roepen.
Witkopgors, Schor Wilhelminapolder
Witkopgors, Zuid Beveland
Daar ik na een paar uurtjes Witkopgors (wat is het toch een fraai getekend vogeltje), nog wat tijd over had, besloot ik op de terugweg nog even bij Battenoord op Goeree-Overflakkee langs te gaan. Daar was onlangs een Dwerggors gezien. Na wel de daar pleisterende Flamingo's en ook drie Fratertjes te hebben gezien, maar niet de Dwerggors, ontdekte ik pas bij thuiskomst in Den Haag, dat ik mijn statief daar tegen een houten uitkijktorentje had laten staan. Na een oproepje op waarneming.nl, besloot ik Fons Kern te bellen, die in Middelharnis woont: hemelsbreed zo'n 8 kilometer van Battenoord. Fons belde een uur daarna (hij was na het avondeten, direct gaan kijken), dat hij mijn Manfrotto statief had! Poeh, dat was mooi. Scheelt toch al weer gauw een paar honderd euro.

Ik sprak met Fons af om het vrijdag op te halen, bij hem in de zaak. Het leek mij een leuk idee om er weer een vogeldagje van te maken. Wim K., Harriet en Frans van A. wilden graag mee.
In Middelharnis haalden wij bij Fons eerst mijn statief op. De anderen keken hun ogen uit bij het zien van Fons zijn  prachtige landschapsfoto's. Hij bewerkt zijn foto's thuis in een soort eigen fotocentrale, met diverse pc schermen en een enorme kleuren printer. Na een fles wijn als dank te hebben achter gelaten reden wij eerst naar Battenoord.
Huismus, Battenoord Flakkee
Weer was het de Dwerggors die verstoppertje speelde. Af en toe hoorde iemand het kenmerkende getik, maar steeds weer was het een Rietgors die voor verwarring zorgde: wij hadden hem graag zo zien poseren, net als deze Huismus man, maar het mocht jammer genoeg niet zo zijn.
Nee dan de diverse soorten pleisterende Flamingo's: 10 gewone (roseus), 5 Chileense (chilensis), 1 Caribische en een aantal hybriden. Samen met drie Fratertjes, bezorgden zij ons daarentegen wel een heel plezierige ochtend.
Flamingo's, Battenoord
Fraters, Battenoord
Hierna besloten wij om naar de Brouwersdam te rijden voor met name de Zwarte Zeekoet.
Het werd steeds zonniger, maar er stond wel een behoorlijk frisse wind. Frans had de Zeekoet al vrij snel in het vizier, zij het op behoorlijke afstand. Wim, kreeg hem ook in de scoop en ter verhoging van de feestvreugde, kwam de vogel Haventje Noord binnen dobberen en  naderde steeds dichter de plek waar wij stonden.  
Zwarte Zeekoet adult winterkleed, Brouwersdam

Hij liet zich gedurende zo'n tien minuten heel fraai zien, waarbij ook de rode poten goed zichtbaar waren en vloog toen vrij onverwachts het haventje uit.
Wij besloten om op weg naar huis, nog even snel langs Battenoord te gaan voor een ultieme Dwerggors poging. Bij een steeds verder ondergaande zon, deden de Flamingo's en de Fraters het weer prima, maar ons Dwerggorsje zat ons vast ergens onderin een struik uit te lachen. Al met al toch een fraaie, kleurrijke vogeldag en ja, deze keer wel met het statief achterin de kofferbak mee naar huis.

 Flamingo's Battenoord, bij laatste zonlicht

Fratertje bij laatste daglicht, Battenoord